Säljaren – ett bespottat och älskat yrke
14 Jan 2014 kl: 00:00

Säljaren – ett bespottat och älskat yrke

Theresa Geijstedt har varit säljare så länge hon kan minnas. Redan som barn gjorde hon affärer, det var allt från sockerkakor till handmålade snäckor som hon sålde utanför familjens hus i Uppsala.

– Min familj är egenföretagare så jag har säljet i blodet, berättar hon.

Ett tag drömde Theresa om att starta en egen korvkiosk. Men 16 år gammal kom hon på större tankar. Familjens granne Mikael var mäklare, något hon bestämde sig för att också bli.

– Jag har alltid tyckt om fastigheter av olika slag och intresserat mig för arkitektur, design och interiör.

I dag har Theresa många års erfarenhet som mäklare och är sedan fem år tillbaka delägare i Fastighetsmäklarna. Att säljare har dåligt rykte i Sverige har Theresa fått uppleva många gånger.

– Så fort jag går på en middag och berättar vad jag jobbar med får jag höra på
ståenden om att vi bara tänker på pengar och tjänar så himla mycket.

 

Visst går det att tjäna pengar som mäklare, berättar Theresa. Men det måste ses i förhållande till hur mycket arbete de lägger ner, och ingen som enbart fokuserar på pengar kan bli en framgångsrik mäklare.

– Ska du tjäna mycket pengar kan du inte börja med att tänka på pengar. Det är så pass hög konkurrens om jobben att det aldrig skulle fungera. Vi träffar ju människor mitt i livet. Ibland är det en gammal dam som har blivit änka, ibland är det ett nyskilt par. Du fungerar som en psykolog också och du måste gilla det.

 

Givetvis räcker det inte att ha ett intresse för människor, en vilja att komma till avslut behövs också berättar Theresa, och med tanke på hur många timmar de flesta mäklare jobbar är det såklart också så att de vill ha betalt för sitt arbete.

– Om du ska vara en vass mäklare måste du se det som en livsstil. Vi jobbar hela tiden, och framför allt när alla andra inte jobbar. Det är sex dagars arbetsvecka och sena kvällar. Du måste alltid vara tillgänglig. Jag har till och med skrivit kontrakt på min dåvarande mans 30-årskalas.

 

Trots fördomar och komplicerade arbetstider har Theresa aldrig ångrat sitt yrkesval. Hon älskar att vara säljare och är stolt över det.

– Jag har inte ångrat mig en sekund. Jag har aldrig haft söndagsångest för att jobbet väntar. Dels jobbar jag ju på söndagar och dels älskar jag det jag gör. Det här är mitt liv.

 

 

THERESA GEIJSTEDT

TITEL: Fastighetsmäklare och partner i Fastighetsmäklarna.

ÅLDER: 37 år.

UTBILDNING: Marknadsekonom och Fastighetsmäklare.

MIN BÄSTA AFFÄR: När jag och min sambo köpte ett underbart lantställe på Djurö. Vare sig det var en bra affär ekonomiskt eller inte så köpte vi det med känsla och det är väl där allt börjar och slutar när det gäller att sälja eller köpa. Känslan i magen!