”Sålde 40 bitcoins för att köpa en barnvagn”
21 Feb 2018 kl: 00:00

”Sålde 40 bitcoins för att köpa en barnvagn”

1980: Tar betalt i godis

Föds i Göteborg och växer upp på Hisingen med min mamma och två bröder. Jag lärde mig läsa som fyraåring och läste godnattsagor för min ett år äldre bror med godis som betalning. Eftersom mamma jobbade som dagisfröken och senare läste juridik på universitetet fanns det sällan gott om pengar. Det har gjort att jag alltid har strävat efter ekonomisk frihet för mig och mina barn.

1991: Entreprenörsdrömmen föds

När jag var elva år jobbade jag första sommaren på min pappas låssmedsfirma. Jag upplevde en understimulans och tittade mycket på klockan. Då bestämde jag mig för att en dag forma en arbetsplats på mitt helt egna sätt. En plats man längtar till på söndagen, där både jag själv och andra kan trivas. Det är en vision som har präglat mitt bolagsbyggande sedan dag ett.

”Jag måste ha trott att jag ägde hela världen?”

1999: Lumpen visar vägen

Börjar en 15 månaders befälsutbildning i lumpen. Det är ett medvetet karriärval då jag alltid har haft olika typer av ledarroller, allt ifrån i kompisgänget till lagkapten i olika idrotter, och jag ville lära mig mer om ledarskap. Jag växte enormt och lärde mig bland annat hur man som ledare samlar energi för att motivera andra – även under riktigt dåliga dagar då man egentligen inte orkar.

2002: Söker vd-jobb från komvux

Då jag gick ut gymnasiet utan fullständiga betyg börjar jag läsa på komvux samtidigt som jag söker alla möjliga jobb, däribland vd-tjänster. Jag måste ha trott att jag ägde hela världen? En dag blir jag uppringd av ett företag inom finansbranschen, får komma på anställningsintervju och lyckas knipa jobbet. Jag förstod ingenting, jag hade ju ingen riktig utbildning och inget cv att komma med. Sex månader senare jobbar jag som säljchef.

2005: Tröttnar på finansbranschen

Driver eget inom finansbranschen och sysslar med bokföring, it och webb. Jag och min kompanjon vid den här tiden har olika syn på företagande och jag känner hur en frustration börjar växa fram. Jag ville ju ha ett team att leda och kände att det fanns potential till något större. Samtidigt var jag ganska klar med finansbranschen och ville skaffa mig en riktig utbildning. Valet föll på juridiken.

2009: Startar affärsjuristbyrå

Får idén att starta en egen affärsjuristbyrå under andra året på juristprogrammet, med fokus på teknik, transparens och schyssta villkor. För att göra oss synliga och attrahera kunder snöar jag in på digital marknadsföring och sökordsoptimering. Det slutade med att vi låg etta och en av Sveriges största juristbyråer – Vinge – låg tvåa när man sökte på juristbyråer på Google. Då drog det igång ordentligt. Detta år föds även min dotter Roxy.

”Säljer 40 bitcoins för att köpa en barnvagn – värda fyra miljoner i dag.”

2013: Året med insomnia

Får tvillingar, Otis och Vega, och ett år utan sömn börjar. Jag säljer 40 bitcoins för att köpa en barnvagn – i dag skulle de ha varit värda fyra miljoner kronor. Jobbmässigt får jag utmärkelsen Årets medlem i Young Entrepreneurs of Sweden och blir sedan invald i styrelsen.

2015: Gör succé med Mapiful

Året börjar med att jag och tre kompisar lanserar Mapiful som efter bara en vecka blir en e-handelssuccé världen över. Spenderar mer tid med influencer marketing än juridik. Tar initiativ till och lanserar det svenska startupmanifestet samt pendlar allt oftare till Bryssel för att arbeta med policyfrågor för startups.

2016: Maxat tempo

Är vd för Precisely, förväntas jobba heltid på både Mapiful och affärsjuristbyrån Jansson & Norin, är ordförande i European Startup Network och samtidigt trebarnsfar. Jag jobbar 16 till 18 timmar om dygnet för att hinna med alltihop. Efter att ha startat sju bolag på sju år börjar jag nu planera för att äga färre bolag ­­­– inte fler.

2017: Satsar allt på ett kort

Det är ohållbart att ha så många bollar i luften. Året innan pensionerade jag mig som jurist och nu säljer jag flera av mina bolag för att lägga allt krut på Precisely. Vinner priset som Legal Innovator of the Year och omnämns som en av blott ett tjugotal svenskar på Nordic 100 – Nordens mest inflytelserika personer inom tech.