22 Jan 2009 kl: 00:00

Säkra pensionen – expertens tips

Pensionsexperten Anna Allerstrand ger svar:

 

Fråga: Hej Anna! Överallt larmas det om att pensionerna är på väg ner. Vad beror det på? Vad innebär det för mig som är 31? Ska jag bli orolig? Jag pensionsparar 900 kronor i månaden (och har en hög tjänstepension) ska jag dra ner på mitt sparande nu när det stormar om risken är att pengarna bara försvinner? Vad tycker du? //Lisa

 

Svar: Hej Lisa Jag förstår att du blir orolig när det sägs och skrivs så mycket om att pensionerna är i fara. Vi är inne i en djup ekonomisk kris som påverkar alla, ingen tvekan om den saken. Men det är inte samma sak som att du som är så pass ung ska oroa dig för din kommande pension om kanske 30-40 år. Pension för dig är ett långsiktigt sparande och innan det är dags för dig att börja ta ut pengarna kommer du sannolikt att ha varit med om flera uppgångar och nedgångar.

 

Det viktigaste för dig, och för alla andra också förresten, är vilken risknivå du har i ditt sparande. Och det gäller oavsett om det handlar om premiepensionen, tjänstepensionen, eller ditt privata pensionsparande, alltså alla de delar som du kan påverka placeringen av själv. Det finns sparformer som inte är så riskfyllda ,men som då inte förväntas ge lika hög avkastning som de med högre risk. Och det gäller för dig att hitta din risknivå så att du slipper vara orolig framöver.

 

Jag tycker att du ska börja med att ta reda på hur dina pengar är placerade. Hör av dig till det pensionsbolag eller bank där dina pensionspengar finns och ställ dina frågor. Gå in på PPMs hemsida www.ppm.nu , där finns hjälp och vägledning i hur man som sparare kan tänka när det handlar om risk. Där kan du också logga in och kolla in dina premiepensionsfonder. Om du tar reda på mer om hur ditt sparande fungerar tror jag att din oro minskar lite. Lycka till!