Sadla om? Här är 6 nykarriärssteg
3 Jun 2015 kl: 00:00

Sadla om? Här är 6 nykarriärssteg

1. Kartlägg dina motiveringar

När mår du som bäst, och vad gör du då? Vilka är dina intressen? Inventera dina styrkor, och försök identifiera i vilka miljöer du verkar allra bäst. Inne eller ute? I struktur eller kaos? Ensam eller tillsammans med andra, och så vidare.

Läs också: 10 säkra tecken på att du borde byta jobb.

2. Isolera viktiga faktorer

Spelar titel roll? Vill du vara chef? Kan du tänka dig att pendla? Är lönen viktig? Vill du ha mycket frihet för att kunna hämta och lämna på dagis? Ta helt enkelt en titt på vilka yttre förhållanden som är viktiga för dig i det livsskede där du befinner dig just nu.

3. Syna din kompetens i sömmarna

Vilka kompetenser och kunskaper har du redan förvärvat? Och vad blir resultatet om du parar ihop din kompetens med dina främsta styrkor? Bolla med omgivningen för att ta reda på dina styrkor och utvecklingsområden – både tidigare kollegor och privata relationer. Titta igenom gamla omdömen, försök tänka tillbaka till utvecklingssamtal du haft och all positiv feedback du fått. Men försök också dra dig till minnes situationer där det blivit bra resultat. Det ger en boost för självförtroendet samtidigt som du kan se en röd tråd som visar när du är framgångsrik. Att byta karriär kan innebära mycket research och självrannsakan, men slarvar du i den här fasen kommer du att få svårt att presentera dig rätt för arbetsgivare i din nya bransch. Det gäller att veta vad du kan tillföra i din nya nisch.

4. Skrid till handling

Oavsett vad kartläggningen kommer fram till är det nu dags att ta ett fast grepp om dina röda trådar och blicka ut: var behövs din kompetens och dina egenskaper? Klarar du dig med din kompetens eller måste du skola om dig? Behöver du utbildning? Prata med en studievägledare. Vill du bli egen? Undersök vilket stöd du kan få: Nyföretagarcentrum och Skatteverket har till exempel kostnadsfria rådgivningar och Almi kan hjälpa till med mentor och ekonomiska resurser.

5. Använd alla vägar

Nätverk är betydligt mer effektiva än att bara söka utannonserade jobb. Hör dig för i alla riktningar – man vet aldrig vem som har en ingång. Identifiera också en 10-i-topp lista över arbetsgivare som du tror kan ge dig möjligheten att jobba med det du vill, sedan är det bara att ösa på med spontanansökningar. Ring runt till olika arbetsgivare, ofta blir de så smickrade att de berättar massor av matnyttig info, kanske blir du till och med inbjuden på en förutsättningslös fika?

6. Förpacka dig rätt

När du väl har klart för dig att du har förutsättningarna att faktiskt göra ett skifte handlar det om att matcha dig själv mot marknadens behov. Sätt dig på den motsatta stolen, fråga dig vad arbetsgivaren vill veta och skrädda därefter. Använd dina referenser smart för att visa på hur du arbetar kanske snarare än vad du jobbat med, om du vill byta bransch. Kanske kan du skicka in arbetsprover eller satsa på ett tematiskt cv för att få en ny vinkel på din kompetens?