Så viktig är semestern för hälsan
4 Jun 2013 kl: 00:00

Så viktig är semestern för hälsan

Hur viktig är semestern för hälsan?
– Det är alltid viktigt med variation och tid för återhämtning. Semestern är en bra tid för detta. Vår hjärna är väldigt selektiv i sin energianvändning. Om du är van vid att läsa och skriva mycket i vardagen är det bra att göra någonting helt annat på semestern, som att fotvandra till exempel. På så sätt aktiveras andra områden i hjärnan vilket gör att dina vanligen aktiva delar av hjärnan hinner vila upp sig.

Hur lång sammanhängande semester bör man ta för att få full återhämtning?
– Ännu finns det inte mycket forskning kring detta. Den enda vi vet i dag är att semestern, oavsett längd, ger en kortvarigt välgörande effekt. Det kan handla om ett par veckor på sin höjd. Så det bästa är att göra som det passar dig. Ta en lång semester om du gillar det eller dela upp veckorna om det känns bättre.

Spelar det någon roll vad man gör på semestern för att återhämta sig?
– Variationen är viktig, det kan handla om att byta miljö eller att göra någonting du inte brukar göra. Sedan är det viktigt att få njuta, man bör helt enkelt bestämma sig för att göra det. Det kan vara bra att planera in tid för återhämtning och att inte bara proppfylla semester med olika aktiviteter. Möjlighet till reflektion är bra.

Är det bra att försöka varva ner innan semestern?
– Om man har den möjligheten är det bra. På så sätt går det att undvika att bli sjuk de första dagarna på semestern, den så kallade fritidssjukan som drabbar många. Se över ditt schema och fundera på hur du kan varva ner redan i förväg.

Vad har du för semestertips till de som känner sig stressade?
– Fundera på vad du behöver göra för att njuta av semestern. Detta är ett mycket viktigt tips! Fråga dig själv vad du vill få ut av din ledighet och var ute i god tid, om du kan. Att sänka ambitionsnivån och kraven på vad du ska uträtta på semestern kan också vara bra!