Så vet du om din chef är en psykopat
2 Aug 2019 kl: 00:00

Så vet du om din chef är en psykopat

Du kanske inte är helt förvånad över att många chefer har personlighetsdrag som karisma, kurage och en förmåga att hålla huvudet kallt även under stress. De är även till viss del manipulativa, behöver kunna ta tuffa beslut och tvingas stå till svars när någonting går snett – egenskaper som även passar in på en psykopat.

Många av dessa egenskaper är en fördel i en ledares yrkesroll, men vissa hävdar även att chefer har större sannolikhet att vara psykopater än andra. Vad är det egentligen som skiljer en bra chef från en psykopat och hur upptäcker du skillnaderna?

Vägledning eller manipulation?

Som människor gillar vi i regel inte att bli tillsagda, oavsett om det är på vårt arbete eller i vårt privata liv. Men att leda andra människor kräver trots allt en viss grad av manipulation.

Goda chefer vet hur man tillämpar rätt typ av manipulation för att leda sin personal till egna slutsatser och för att få dem att övervinna sina rädslor och osäkerheter, och därmed göra ett bättre jobb.

Psykopater å andra sidan, manipulerar för sin egen vinning. De spelar på människors rädsla enbart för att få det resultat de önskar uppnå och tar ingen hänsyn till andras känslor.

Självmedvetenhet

Självmedvetenhet är en egenskap som alla kan och bör utveckla. Nyckeln till empati är kunskapen att kunna förstå sig själv och konfrontera sina egna fel och brister.

Psykopatchefer saknar denna färdighet. Om problem uppstår skyller de alltid på andra snarare än att leta grunden till felet. Ibland är denna egenskap så framhävande att ledarskapet präglas av en ständig jakt på att få människor att känna sig värdelösa, något som ofta påverkar hela organisationen.

Strategiska resurser eller kuggar?

I en väl fungerande organisation ser ledarna sina anställda som strategiska resurser som förbättrar organisationen samtidigt som man erkänner deras värde som individer.

En psykopat ser människor och anställda som utbytbara kuggar som kan bytas ut när som helst och visar ingen som helst medmänsklighet.

Hur vet man skillnaden?

Det kan vara svårt att se skillnaden på en god ledare och en psykopat. Det är trots allt chefens jobb att ta de tuffaste besluten och beroende på vilken synvinkel du har kan även de bästa cheferna uppfattas som hjärtlösa, trots att de bara gör sitt jobb.

En bra ledare hittar för det mesta ett sätt att balansera sitt ansvar gentemot företaget och de anställdas mänskliga natur. Det kan till exempel innebära att de väntar längre än vad de borde göra för att göra stora förändra eller låta någon gå.

Men om din chef visar konsekvent brist på självmedvetenhet, alltid skyller på andra och inte visar någon medmänsklighet överhuvudtaget – då kan det finnas en stor risk att din chef är en psykopat.

Kom dock ihåg att även goda ledare kommer att göra misstag, men ofta är dessa misslyckanden få och långt ifrån varandra.


av: Kajsa Wimmer