Så vet du om det är dags att säga upp dig
5 Sep 2017 kl: 00:00

Så vet du om det är dags att säga upp dig

De som sätter upp tydliga mål uppnår dessa i avsevärt högre grad än de med luddiga mål – eller inga mål alls. Det i sig kanske inte är så förvånande, men faktum är att målmedvetna personer är mer framgångsrika och upplever större lycka än andra. I alla fall om man ska tro på det forskare kallar för världens viktigaste management-teori, ”self determination theory”. Det finns med andra ord många positiva aspekter av att ha en tydlig bild av vart du vill och hur du ska ta dig dit.

Visst, det kan vara skönt med en fast anställning och en lön som dimper ner varje månad – men om du inte utvecklas och trivs på ditt jobb kanske det är dags att tänka om. Du spenderar trots allt väldigt mycket tid på ditt arbete, därför är det viktigt att du känner dig motiverad och engagerad.

För egen del valde jag bort en fast anställning till förmån för att driva Motivationsbyrån på heltid och få arbeta med mina hjärtefrågor – på mina villkor. Det var oerhört tufft, ekonomiskt osäkert och långa arbetsdagar. Men samtidigt så otroligt utvecklande, utmanande och givande att jag aldrig skulle välja bort det. Jag mår bättre är någonsin och är stolt över att jag vågade säga upp mig och satsa på mig själv.

”Välj chef med omsorg – om du kan.”

Så, hur vet man att det är dags att säga upp sig? Ställ dig själv en enkel fråga: Var vill du vara om fem år? Med en tydlig plan blir alla beslut enklare att ta och förhålla sig till. Om du tycker att finfina titlar och en skyhög lön är ballt uppmanar jag dig att tänka om. Fokusera i stället på lusten – vad du skulle tycka var kul att arbeta med och vad du vill bli riktigt duktig på? Det, om något, kommer att få dig att må bra, prestera och utvecklas.  

Därefter är det dags att börja göra verklighet av planen. Väljer du som jag att starta eget företag blir du plötsligt din egen chef. Ska du börja på ett nytt jobb gäller det att i stället välja chef med omsorg – om du kan. Hen kommer nämligen att vara oerhört viktig både för ditt välmående och hur du kommer att utvecklas inom det du brinner för.

Kanske är det redan nu dags att ta dig en funderare på vad du skulle vilja blicka tillbaka till när du sitter på ålderdomshemmet – vad hade du varit stolt över när du summerar ditt arbetsliv? Är du på rätt väg?