Så väljer du bästa referenspersonen
26 Feb 2013 kl: 00:00

Så väljer du bästa referenspersonen

Att veta vem du ska lämna som referens när du söker ett nytt jobb kan vara avgörande för att du faktiskt kammar hem den där tjänsten. Först och främst gäller det att tänka igenom hur många referenser som känns rimligt att lämna.

– Jag tycker att man ska ha tre till fem personer så att man som rekryterare kan gör ett urval. Man kontaktar kanske inte alla utan väljer de man tycker är mest intressanta, säger Håkan Sandberg, är rekryteringsexpert på Shortcut.nu.

 

”Lämna ut på förfrågan”

Att kasta referenser till höger och vänster om sig när du söker jobbet är inte nödvändigt – om du inte vet att de högt ansedda personer som kan göra hela skillnaden. 

– Normalt lämnar man ut referenser på förfrågan, av hänsyn till referenspersonerna som man kanske vill förbereda på att någon ringer. Men ha med ett papper med namnen på intervjun om du får frågan! Om man har speciellt prestigefulla referenspersoner eller kända namn i branschen kan man kanske stoltsera med dem redan i ansökan.

 

Hur ska man tänka angående vem man väljer som referensperson?

– Rekryteraren vill normalt veta hur du har fungerat på tidigare arbetsplatser. Det är helt enkelt ett sätt att kolla av att ditt cv stämmer och att det du berättat om dina erfarenheter och resultat känns sant. Naturligtvis kan man gräva djupare om det är något som gör en osäker vid intervjun eller vid ett eventuellt test. Men visst kan till exempel gamla kunder vara ett bra komplement till tidigare chefer.

 

När blir en referens inaktuell?

– Svårt att säga, men det är ju viktigt att referenspersonen har personen i färskt minne.

 

Håll familjen utanför

Att använda en familjemedlem eller en god vän som den person som ska lägga in ett gott ord för dig vid en rekrytering är ingenting Håkan Sandberg rekommenderar.

– Det känns inte som att familj och goda vänner är värda så mycket i det här sammanhanget. Jag hade en kandidat som hade sin pappa som referensperson. Dessutom var kandidaten inte öppen med det då pappan hade ett annat efternamn…

 

Vilken är då den bästa referensen?
– Gamla chefer. Sedan ger ju förstås kända namn i branschen en högre status.

 

 

4 tips för att maxa dina referenser

Bränn inga broar på tidigare jobb. Ta inte ut gammalt groll på dina kollegor eller chefer de sista dagarna innan du slutar, det kommer att vara det du blir ihågkommen för.

 

Använd inte familjen eller goda vänner som referenser. Det är svårt att ta det på allvar och dessutom är så närstående personer knappast opartiska.

 

Förvarna dina referenspersoner och kolla av att det är okej att du lämnar ut deras uppgifter när du söker nya jobb.

 

 

Välj färska referenser som fortfarande kommer ihåg dig och som kan ge uppdaterad information om hur grymt duktig du är.