Så vågar du vara framgångsrik
2 Apr 2013 kl: 00:00

Så vågar du vara framgångsrik

De vanligaste orsakerna till framgångsfobi är en rädsla för att det ska kännas kallt och ensamt på toppen. En bakomliggande faktor är ofta en rädsla för att inte kunna leva upp till omgivningens förväntningar i takt med att de skruvas upp. Andra känner sig obekväma inför tanken på att få beröm och håller tillbaka sig själva för att inte hamna utanför gemenskapen eller undvika dåligt samvete inför mindre framgångsrika kollegor, säger beteende-vetaren Nina Jansdotter, som skrivit boken Framgångsfobi – Vinn över din rädsla att lyckas.

 

Skyller på bananskalsprincipen

Vanliga symptom på framgångsfobi är att man gärna hänvisar till tur eller timing när man får positiva kommentarer eller uppmärksammas för sin insats. Framgångsfobiker firar eller berättar sällan om sina prestationer och tar ogärna åt sig äran för ett gott resultat.

– Framgångsfobiker använder sig ofta av ”bananskalsprincipen”. När det går bra hänvisar de ofta till slumpen. Om de lyckats ro hem drömjobbet, landat ett stort kontrakt eller genomfört en stor affär förklarar de ofta framgången med att de råkade befinna sig på rätt plats vid precis rätt tid eller att omständigheterna var precis rätt, säger Nina Jansdotter.