Så upptäcker du dina naturliga talanger
17 Jul 2019 kl: 00:00

Så upptäcker du dina naturliga talanger

Vårt mindset har förändrats när det kommer kring tankar kring vår karriär. Att arbeta handlar inte bara om att få ut en lön varje månad utan desto mer om mening och lycka. Det innebär att många av oss frågar oss själva djupare frågor som: Vilka är mina unika talanger? Vad är meningen med mitt liv? Vilka är mina värderingar? Vilka jobb finns det som gör att jag kan känna mening i mitt arbete och i mitt liv?

Dessa frågor har komplexa svar, och att definiera dina naturliga talanger kan ofta vara det allra svåraste. Här är tre praktiska steg för att guida dig genom processen att upptäcka vad du är född för att göra:

Reflektion

Det är oftast enklare att försöka identifiera talangerna du har snararare än att börja leta efter dem. Har du redan jobbat några år har du förmodligen redan utvecklat flera styrkor, som med stor sannolikhet kommer från din naturliga talang.

Ta dig tid att reflektera över vad du är duktig på och vad du tycker om att göra. Vad tycker andra att du är bra på? Gå tillbaka till din barndom för att identifiera saker som alltid känts naturliga för dig. Det kan vara allt från att skriva artiklar, paketera idéer eller planera och organisera olika evenemang. Skriv ner alla dina styrkor och glädjeämnen och analysera om dessa har något mönster. Älskar du att skriva eller trivs du som bäst i rampljuset och när du får prata inför folk? Då kanske du är en enastående storyteller?

Personlighet

Testa att göra ett personlighetstest. Det kommer att hjälpa dig förstå din personlighetstyp och varifrån din passion och dina intressen kommer från. Du kommer att få en bra grundförståelse för hur du tar dig an dina arbetsuppgifter och kanske det leder dig på rätt väg i arbetslivet. Att göra ett personlighetstest kommer också att hjälpa dig förstå andra människor, och hur olika personlighetstyper kan komplettera varandra i olika yrkesroller. Lär känna dig själv lite bättre med vårt personlighetstest!

Utvärdera

Nu har du fått en bra grund till vem du är, nu gäller det att fundera på vilken väg du vill gå. Föreställ dig dina naturliga talanger som rötter på ett träd från vilket det finns många grenar, där grenarna är olika karriärsriktningar du kan välja. Är du en person som älskar att skriva, har en utåtriktad och karismatisk personlighetstyp så kanske journalistik är din väg att gå, men om du är mer fantasifull och lite introvert är författaryrket kanske en mer passande bana.

Tänk på att det inte är någon nackdel att byta karriär och riktning i livet, det viktigaste är att du känner att du är på rätt plats och gör det du brinner för. Du har alla möjligheter att utforska, upptäcka och utveckla alla dina naturliga talanger. Så våga följa ditt kall, samla erfarenhet, bygg upp dina styrkor och ta dig tid att reflektera så kommer måndagsångesten snart vara ett minne blott.


av: Kajsa Wimmer