7 Dec 2009 kl: 00:00

Så undviker du fällor i CV-mallar!

I och med lågkonjunkturen har det dykt upp massor av råd och tips på hur ett CV ska se ut, vilka mallar som är bäst och vart man kan hitta dem. CV-experten Frida Lindblom varnar dock för fällorna att fokusera för mycket på färdiga mallar och själva utformningen av CVt.

– Det har varit sådant fokus på själva ansökningsdokumentets utformning att den resterande delen av ditt personliga varumärke har glömts bort, menar Frida Lindblom från Minkarriär och uppmanar:

– Släpp ditt CV fritt och våga skapa din egen mall!

 

Att trycka in just ditt personliga varumärke i en CV-mall som någon annan har skapat blir ofta inte särskilt rättvisande. Frida Lindblom menar att det bästa CVt är ett där författaren har ansträngt sig för att göra det så lättläst, tydligt och intresseväckande som möjligt. Det är med andra ord inte mallen som är avgörande, utan hur du formulerar dig.

– Jag har så många gånger sett fantastiskt snygga CVn som har varit oändligt tråkiga att läsa. Man måste förstå att arbetsgivaren inte MÅSTE läsa ditt CV, han/hon gör det bara om det är intressant och ger hintar om att du är personen som kan lösa deras problem.

 

Man brukar säga att man i snitt har 8 sekunder eller mindre på sig att göra intryck, ändå menar Frida att de flesta CVn hon granskar inleds med personen i frågas adress, vilket hon menar är en vanlig fälla som kommer med att använda CV-mallar:

– Självfallet ska denna information vara med men sätt den i sidfoten istället!

 

Måste man uppfinna hjulet själv då? Nej självfallet inte men Frida Lindblom manar till att vara ytterst kritisk när man granskar mallen:

– Det är inte självklart att alla mallar fungerar för alla yrken, så ta på dig just din framtida arbetsgivares glasögon när du ska avgöra vilken mall du ska använda.

 

Just att använda sig av ett arbetsgivarperspektiv är något som många missar när de formulerar sina dokument. Vet du till exempel att det är ett litet företag du söker dig till kan du anta att de kanske har mindre tid att lägga på att läsa igenom ansökningarna. För att ta tillvara på den tiden så smart som möjligt kan du inleda ditt CV med en kortfattad profil som gör det lätt för arbetsgivaren att snabbt skapa sig en uppfattning om din kompetens, tipsar Frida.

 

Det finns ytterligare en fallgrop vad gäller användandet av CV-mallar: du riskerar att vara en av 50 som har använt samma mall. Det är inte direkt något som gör att du sticker ut ur mängden. Frida tipsar om att välja ut tre eller fyra mallar som du tycker är snygga och kombinera dessa för att skapa en egen stil på ditt dokument.

– Allt som sparar tid i ditt jobbsökande är guld värt, menar Frida Lindblom, men hon höjer samtidigt ett varnande finger för att vara för lat och inte ändra något alls:

– När du väl har ditt CV utstakat så är det väldigt lite underhåll som krävs, så gör det ordentligt första gången!

 

På frågan om man ska undvika mallar överhuvudtaget svarar Frida nej:

– Men var selektiv och ha ögonen öppna för eventuella fallgropar som du kan trilla ner i. Kom ihåg att det är du som i slutändan ska stå för såväl utformning och innehåll så gör ditt CV till ett dokument som du är stolt över!