Så undviker du att smittas av pessimister
5 Jan 2015 kl: 00:00

Så undviker du att smittas av pessimister

I ett inlägg på Linkedin berättar författaren och Talentsmart-vd:n Travis Bradberry hur han och andra framgångsrika människor handskas med självömkande och negativa människor. Hans tankar har delats av över 12 000 personer och hjälper dig att hålla huvudet över ytan när du vadar i ett träsk av gnäll. Läs och lär!

Sätt gränser – framför allt för klagoandar

Gnällspikar och negativa människor grottar gärna ner sig i sina problem – vilket gör att de inte kan fokusera på lösningarna till dem. Ofta känner vi oss manade att lyssna på dem eftersom vi inte vill verka oartiga eller empatilösa. Detta kan leda till att vi sugs in i deras värld av klagan och mörker. Förhindra att det händer genom fråga den olycklige om hur hen tänker arbeta för att lösa problemet. Det leder säkerligen till tystnad eller att de byter fokus i samtalet som ni för.

Fly eller fäkta

När du hamnar i konflikt med en pessimist kan känslorna gå överstyr och du väljer att ta en strid som stjälper mer än den hjälper. När du läser av dina egna känslor på rätt sätt blir det lättare att välja dina strider med finess och försiktighet.

Betrakta pessimisten med kliniska glasögon

”Giftiga” människor är ofta oförutsägbara, vilket kan göra dig minst sagt galen. Ju mer irrationellt gnällspiken beter sig, desto lättare blir det för dig att anta en klinisk approach till gnölandet. Kom ihåg att du inte behöver reagera på det känslomässiga i deras haranger – utan bara på de fakta som presenteras i dem. Saknas fakta och logiska resonemang – praktisera punkt ett.

Fokusera på lösningarna – inte problemen

Om du ägnar tid och energi åt att begrunda hur jobbig en person är, tappar du mark gentemot honom/henne. Sluta beklaga dig och koncentrera dig på hur du ska hantera personen i stället. Det ger dig kontroll över relationen och minskar stressen du känner över att behöva handskas med det stackars irritationsmomentet.

Lägg på minnet

Känslomässigt välfungerande personer har ofta lätt till förlåtelse, men det betyder inte att de glömmer varför gnällspiken handlade på ett visst sätt från första början. När du förlåter ger du dig själv en chans att börja om, men det innebär inte per automatik att du ger grin-Ollen en chans till bot och bättring. Det handlar helt enkelt om att inte låta andras misstag och klagan dra ner en i träsket.