Så tävlade han sig till sitt drömjobb
15 Dec 2017 kl: 00:00

Så tävlade han sig till sitt drömjobb

Årets samhällsutvecklare delas årligen ut till en student med den bästa idén kring hur vi kan uppnå ett mer hållbart samhälle. Att Hussein ställde upp i tävlingen var spontant, han såg en annons i sociala medier och lockades av möjligheten att träffa andra likasinnade som brinner för hållbarhet. Det valet ångrar han inte i dag. Nu jobbar han nämligen som arkitekt på Sweco, och har gjort det sedan han tog examen i juni tidigare i år.

I sitt bidrag i tävlingen Årets samhällsutvecklare myntade Hussein begreppet ”everybody speaks fika”. Ett begrepp som menar lyfta fram den gemensamma faktorn som nästan alla medborgare i vårt samhälle har – kärleken till fika.

– Fika är en simpel, informell och kreativ mötesform som ofta ger utrymme till diskussion kring större frågor. Här kan sociala strukturer och kulturella bakgrunder korsa vägar och finna gemenskap över en kanelbulle. Sedan kan vi med samlad förståelse sätta upp gemensamma mål inför framtiden, säger Hussein.

”Det är en lyx att ha så kompetenta kollegor.”

En av faktorerna som krävs för att uppnå ett mer hållbart samhälle är mer gränsöverskridande samarbeten.

– Erfarna samhällsbyggare behövs lika mycket som enskilda medborgare. För att lyckas leva mer hållbart måste vi mötas och det gör vi bäst när vi fikar, säger Hussein, som under sina drygt sju års studier hunnit ta examen som både arkitekt och byggnadsingenjör.

Den bredden av kompetens har han nytta av i sin roll på Sweco.

– Byggnadsingenjörer tänker vanligtvis mer strukturellt medan arkitekter i första hand ser på form. Här kan jag fungera som en länk mellan olika aktörer och utveckla egenskaper som söker balans mellan vision och realitet.

Nu jobbar Hussein i ett team som utformar vårdbyggnader såsom sjukhus och kliniker. Att Hussein trivs så bra på Sweco beror till stor del på blandningen av projekt.
– Här ritar vi allt ifrån sjukhus och bostäder till hela stadsdelar i andra delar av världen. Dessutom finns möjligheten att röra sig internt mellan avdelningarna. För mig som drivs av samhällsutveckling så är Sweco helt rätt arbetsgivare. Jag uppskattar bredden som finns inom företaget och ser det som en lyx att ha så kompetenta kollegor att samarbeta med. Att mitt deltagande i tävlingen skulle leda till jobb var absolut inget jag hade räknat med, inte Sweco heller. Jag klickade på annonsen för Årets samhällsutvecklare av ren nyfikenhet – hade jag inte gjort det skulle jag inte ha jobbat här i dag.