Så tar du kontakt med rekryteraren
22 Apr 2013 kl: 00:00

Så tar du kontakt med rekryteraren

Att ta första steget mot ett nytt jobb är inte alltid det lättaste. Här får du värdefulla tips från fyra rekryterare så du vet hur du ska lyckas med den första kontakten.

 

När på dagen är det bäst att ringa?

– Det spelar inte så stor roll men inte direkt på morgonen innan vi hunnit sätta igång eller i direkt anslutning till lunch och hemgång, säger Elenore Edelbrink, konsultrekryterare Manpower, Stockholm.

 

Hur ska man presentera sig för att inte bli bortkopplad?

Carolin Gullberg, chef Rekryteringscenter Adecco Stockholm, tycker att du ska presentera dig, förklara vilken tjänst det gäller och vilken rekryteringsansvarig du söker.

– Det framgår alltid i annonsen vem som är ansvarig och därför ger det ett seriöst intryck om du vet vem som är ansvarig för jobbet du söker. Vet du vem du söker blir du inte bortkopplad, säger hon.

 

Elin Frejd, informationsansvarig på Academic Work Stockholm, tillägger att om du försöker nå en person som ofta är upptagen kan det vara bättre att skriva ihop ett mail och förklara varför du vill ha kontakt.

– Då kan rekryteraren hitta ett tillfälle för samtalet som passar och du slipper ta risken att personen på andra sidan luren precis ska iväg eller är stressad.

 

Hur fångar man ert intresse?

Elenore Edelbrink menar precis som de andra vi frågat att du först och främst ska presentera dig med ditt namn.

– Du får gärna fråga om det passar att du ringer och om det går bra att ställa några frågor. Genom att ha frågor visar du intresse och du tar också kommandot.

 

Lena Nordin, HR-specialist på Aleris Stockholm, säger att det är viktigt att förklara varför du är intresserad av just den specifika tjänst du vill söka och/eller företaget du ringer till.

– Får du arbetsgivaren att känna att du är intresserad av just dem ökar även intresset från arbetsgivarens håll gentemot personen som ringer.

 

Hur lång tid får ett jobbsökarsamtal ta?

De vi frågat är överens om att det bör räcka med mellan fem och tio minuter.

– Om du inte lyckas fånga rekryterarens intresse på den tiden är det ingen idé att fortsätta. Har du gjort ett bra intryck på kort tid kan vi bestämma en intervjutid direkt över telefon, säger Carolin Gullberg.

 

Är det bättre att ringa eller maila först?

– Mail är svårt över lag eftersom de flesta här får väldigt mycket mail dagligen och ditt mail kan försvinna i mängden, säger Lena Nordin, som tycker att det är bättre att ringa först.

 

Carolin Gullberg anser att det inte spelar så stor roll vilket av det du väljer men att du ska vara konsekvent.

– Har du skickat ett mail så håll dig till det och vänta på svar.

 

26 Feb 2013 08:18
SÖKA JOBB Använd inte din pappa, ha lagom många och se till så du blir ihågkommen. Det finns en del att tänka på när det gäller referenspersoner. Här ger rekryteringsexperten Håkan Sandberg sina bästa tips.

 

 

18 Feb 2013 08:10
SÖKA JOBB Har du testat den senaste trenden, att erbjuda hittelön för ett jobb? Möt Anders som bytte 100 burgare mot en anställning, och Jonny som tar hjälp av kaffemaskinen.