Så tacklar du motgångar – och lyckas
23 Mar 2017 kl: 00:00

Så tacklar du motgångar – och lyckas

Jag vågar nästan påstå att ingen är välsignad nog att inte möta motgångar, men det som skiljer oss åt är vår förmåga att hantera dem. Javisst, vissa möter mer motstånd än andra. Vissa kanske mer än vad någon borde drabbas av. För vissa är de små guppen på vägen de stora bergen att bestiga, medan vissa triggas av motstånd och kämpar ännu bättre och mer när det tar emot. Michael Jordan har sagt: “I’ve missed more than 9 000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.” Hur många orkar fortsätta kämpa i ständiga förluster? De som orkar är också de som lyckas.

Kanske handlar det om något så enkelt som vilken inställning en själv har till det som sker. Ibland behövs ett skift av fokus, att zooma ut från problemet och se det större perspektivet. Kanske är motgången i stället en dold möjlighet till något annat, något nytt? Kanske det inte är en katastrof i det långa loppet, kanske motgången sett i helhetsperspektiv i stället är något att vara tacksam för, då det kunde varit så mycket värre.

”Acceptera att livet är ­kaotiskt och att saker händer utanför din kontroll.”

”Everything is either an opportunity to grow or an obstacle to keep you from growing”, som Dr Wayne W Dyer sagt. Så länge en lärdom kan dras finns inget misslyckande, bara ett stort lärande. Planer kan gå i stöpet men en person är aldrig misslyckad. Acceptera att livet är kaotiskt, att stora förändringar ibland inte ger någon som helst effekt och att saker händer utanför din kontroll. Så kontrollera det du kan, din acceptans, din tacksamhet för det du har, ditt positiva synsätt, din kämpaglädje. Acceptera hjälp av andra vid motgångar, fokusera på lösningar, sätt mål och strategier för att komma vidare. Var proaktiv.

Själv har jag haft perioder i livet som varit utmanande, som tvingat mig att gå tillbaka till acceptans eller tvingat mig att kämpa vidare och bestiga till synes höga berg av motgångar. När jag nu ser tillbaka på tiden då en oerhört kämpig adoption i Etiopien sammanföll med svår cancer i familjen och medföljande kaos i dåvarande familjeföretag är det ibland svårt att förstå att det kunde bli så fantastiskt bra i slutändan. Tiden i Etiopien och nattvandringen tillsammans med organisationen Help for children underlättade känslan av tacksamhet. Det gav perspektiv, hjälpte till att zooma ut ur mitt eget. Om de barn som bor på gatan i Addis Abeba tvingas kämpa vidare varje dag så har jag ingen jävla ursäkt för att låta mina små gupp i vägen bli höga berg.

Thomas Edison har sagt att ”Opportunity is missed by most people because it’s dressed in overalls and looks like work”. Ja, det är arbetsamt att bestiga berg, men handen på hjärtat, kanske är dina motgångar bara just små gupp i vägen? Låt inte de små guppen hindra dig från att jobba hårt. Från att känna tacksamhet. Från att vara proaktiv. Från att hitta de möjligheter som finns där ute på toppen av berget.