Så startar du en studentförening
31 Mar 2014 kl: 00:00

Så startar du en studentförening

Har du ett intresse som du vill utveckla är det en bra idé att starta en ideell förening. Genom en förening kan du skapa en fast ram kring ditt specifika intresse och utveckla ditt engagemang tillsammans med andra.

En förening gör också att du kan söka finansiering för din verksamhet, samtidigt som du kan öka möjligheterna att påverka samhället i den riktning du vill. Att starta en förening är också en bra övning i att driva ­projekt och visar på motivation och engagemang. Inte en så dum merit på cv:t med andra ord.

Det finns inga speciella lagar som styr ideella ­föreningar. En grupp människor med ett gemensamt intresse kan bilda en förening utan tillstånd från myndigheterna. Däremot finns det några generella regler att förhålla sig till.

5 föreningsfakta

1. En förening måste bildas av minst tre personer.
2. Föreningen måste ha ett namn.
3. Föreningen måste ha en styrelse och anta stadgar och regler.
4. När de kriterierna är avklarade uppfyller föreningen villkoren för att vara en juridisk person vilket innebär att den har rättskapacitet.
5. Föreningen behöver inte vara registrerad hos någon myndighet för att ha rättskapacitet. Men om du vill att föreningen ska ha ett organisationsnummer ska du anmäla den till Skatteverket.

Läs mer: Skatteverket.se, föreningsinfo.se och verksamt.nu har bra guider som hjälper dig att komma igång.