Allt fler har visstidsanställningar, konsultuppdrag och frilansjobb, en trend som ser ut att hålla i sig och stärkas framöver. Har du redan nu en kompetens som är eftertraktad på arbetsmarknaden finns det inget som hindrar dig att prova på rollen som egenföretagare redan nu. Förutom att du kommer att lära dig hur det är att driva eget kan du få meriterande erfarenheter på cv:t och ett försprång i konkurrensen om viktiga frilansuppdrag framöver.
Checklista för att starta eget
1. För att starta en enskild näringsverksamhet behöver du ansöka om att bli godkänd för F-skatt.
2. Om du vid sidan av din näringsverksamhet har en anställning ska du i stället ansöka om FA-skatt. Att bli godkänd för F- eller FA-skatt är oftast det enda som behövs för att du ska kunna starta enskild näringsverksamhet och ansökan är gratis.
3. Tänk på att du även ska momsregistrera dig, detta kan du göra i samma ansökan. Som enskild näringsidkare är det sedan ditt personnummer som kommer att vara ditt organisationsnummer.
4. Vill du ha ett namn på ditt företag ska du registrera detta på Bolagsverket, det är dock frivilligt.
5. Viktigt att tänka på som enskild näringsidkare är att du kommer att vara ensam ansvarig för allt du gör i din firma, till exempel om du lånar pengar för att kunna köpa någonting till företaget. Det är också du som betalar sociala avgifter och eventuell skatt på din vinst.
Läs mer: På verksamt.se finns en utförlig guide och bra praktisk information om hur du kommer igång. Där kan du även ansöka om F- och FA-skatt samt registrera dig hos Bolagsverket.