Så startade 26-åriga Fabian ett unikt kollektiv
4 Jul 2017 kl: 00:00

Så startade 26-åriga Fabian ett unikt kollektiv

Sponsrat innehåll i samarbete med hallon.

Fabian Rost jobbar som projektledare och bodde tillsammans med en kompis när Fabians föräldrar frågade om de ville flytta in i hans gamla barndomshus i Bromma utanför Stockholm.
– Jag frågade min rumskompis och han sa ”JAA!” direkt, berättar Fabian. Sedan kontaktade vi några bekanta som vi tyckte verkade glada och hade en bra energi, och som verkade redo för utmaningar och förändringar. Vi ville lära känna dem bättre och frågade helt enkelt om de ville bo med oss, och de hyrde ut sina lägenheter och flyttade in. Vi är sju personer och i början pratade vi mycket om vad vi ville ha ut av det här. Många ville göra kreativa saker och utbyta kompetens med varandra, medan andra till exempel ville få en ny umgängeskrets och träffa nya kompisar.

Allt i livet måste inte vara svårt – gör det enkelt med hallons mobilabonnemang.

Genom sin utbildning på Hyper Island är Fabian och hans sex kollektivmedlemmar alla verksamma i kreativa branscher och i huset finns bland annat en musikcirkel med olika instrument. Gänget håller på med en Youtube-serie och i sommar ska de arrangera en festival. Varje söndag har de gemensam brunch och eftersom alla är vegetarianer är matlagningen inget problem.

– Det är alltid någon som handlar, någon som lagar mat och någon som fixar te, och det finns alltid folk att spela brädspel med. Vi är bra på olika saker – någon är superbra på att baka, någon på trädgårdsarbete, någon på att spela musik. Jag gillar inte att göra saker helt själv, jag tycker om att vara ett team. Framöver skulle vi vilja göra detta till en större grej och skapa ett co-living-nätverk med flera hus.

Bilden är en genrebild.  Foto: Shutterstock

Det låter ju som en dröm att bo med folk som gillar samma saker som en själv, men blir det aldrig bråk?

– Några av oss har små speciella saker de brukar störa sig på. En kille blir till exempel supersur när badrumsgolvet är blött, men så länge alla prioriterar och tycker att själva idén att bo ihop är kul så blir det bra. Så är det med alla relationer: Allt går att lösa, frågan är bara hur mycket energi det går åt till att lösa det.

Och trots att det kreativa kollektivet är Fabians hjärteprojekt är han inte rädd för att någon gång behöva ändra sin boendesituation.
– I början tänkte jag ”vad händer om det inte är kul?” och ”tänk om jag inte vill göra det här längre”, men i så fall får det vara så, då är det bara en rolig grej som jag testat på!

Fabians tips till dig som planerar att starta ett kollektiv:

  • Fråga alltid dig själv varför du gör något. Bena ut vad du har för intention eller syfte med det du gör.
  • Fundera ut vilka personer du vill bo med och om ni är synkade. Vissa saker måste stämma överens, som till exempel empati och respekt för varandra.
  • Du måste ha en vilja att träffa nya människor.

Allt i livet måste inte vara svårt – gör det enkelt med hallons mobilabonnemang – ingen bindningstid, inga fakturor, ingen uppsägningstid. Just nu med 50GB extra data!

Sponsrat innehåll i samarbete med hallon.