– Lust och vilja (en målbild och ett varför) är min modell för motivation, säger livscoachen Emma Pihl. Här är hennes bästa tips för hur du hittar motivation inför jobbhösten:
Inre motivation:
Din inre motivationen hittar du när du finner mening eller lust i det du gör.
1. Skapa din målbild – hur vill du att hösten på jobbet ska vara och kännas och vad ska den resultera i? Försök hitta tillbaka till anledningen varför du gör dina arbetsuppgifter och vad ditt personliga syfte med dem är. Så här sätter du mål som passar just dig!
2. Inse att det kanske tar ett par dagar att komma in i jobbtempot, acceptera det och gläd dig åt de små sakerna som du får gjorda. Detta kan självklart kännas tufft innan allt kommit igång på riktigt.
3. Planera in guldstunder under hösten både privat och professionellt. Det är viktigt att också ha en rolig fritid. Skriv upp vad som gör dig glad. Bjud till exempel in vänner på grillkvällar, eller bjud dig själv på en middag ute på restaurang. Om du tar med dig lunch till jobbet får du tid över att ta en promenad, vilket ökar känslan av frihet och semesterkänsla.
Yttre motivation:
Den yttre motivationen handlar om att göra något för att få något annat, att jobba för att få lön till exempel.
1. Vad som motiverar oss är individuellt, men kända, viktiga faktorer är uppskattning, beröm, känsla av kontroll och stöd och god kamratskap. Lagom högt ställda krav, att kunna styra sina arbetsuppgifter och få stöd på olika sätt är också en viktig del. Har du inte detta sök hjälp hos din närmsta chef.
2. Sök peppning av andra. Fler känner som du, så försök att samarbeta om att skapa en hoppfull stämning med dina kollegor. Men börja den peppande spiralen själv och vänta inte på andra: ”Det blir en bra höst! Kul att få sätta igång igen, spännande vad denna höst ska erbjuda för härliga tillfällen.”
3. Be om bekräftelse om du behöver det, från din chef eller kollegorna.
Tackla tröttheten:
För en del är tröttheten värst. Efter att ha dragit sig i säng först framåt småtimmarna och förmodligen gått upp flera timmar senare än vanligt på semestern är det inte alla som kan låta bli snoozeknappen och glatt hoppa upp i arla morgonstund:
1. Se till att få lite motion under dagen och ta små pauser med jämna mellanrum – vattenpaus, sträcka på sig, gå på ett nytt sätt till kopieringsapparaten och så vidare.
2. God struktur är viktigt, det vill säga att endast arbeta med en arbetsuppgift i taget. Hjärnan klarar inte av att arbeta med flera oavslutade projekt samtidigt under en längre tid.
3. Sug i dig ljuset. Se till att få lite sol- och dagsljus varje dag och gör semesteraktiviteter även på helgerna så långt in på hösten du bara vill och kan.
Fler tips – läs: Så blir du morgonpigg och Så tacklar du eftermiddagsdippen.
Första jobbdagen:
Första jobbdagen efter semestern kan vara fylld av positiva samtal med kollegorna eller ett moln av ångest då mejlboxen ska öppnas för första gången. Men vad ska man ta tag i först?
1. Börja med saker som går fort och som du får snabba resultat på. När man tar tag i stora puckar direkt känns det ofta som att hela semestern är som bortblåst.
2. Ägna tid till att strukturera och planera för kommande aktiviteter och ta uti med de projekt som släpat efter.
3. Skriv en att-göra-lista för veckan, eller skriv en för varje dag.
Men jag har bara en vecka…
Vissa har kanske bara en veckas semester – vad kan de göra och tänka för att orka med hösten?
– Det sitter i huvudet hur mycket semester man behöver för att orka hösten. Så bestäm dig för att du fått allt du behöver för att klara den. Du har det kanske ändå lättare än långsemestrarna för du kommer igång snabbare. Ett trick är att ta minipauser under arbetsdagarna.