Så slipper du slarvfelen i cv:t
2 Sep 2013 kl: 00:00

Så slipper du slarvfelen i cv:t

En bokstav eller punkt på fel ställe är sällan så avgörande som i ditt cv eller brevet som ska charma rekryterarna. Därför gäller det att hålla stenfokus innan du bifogat och tryckt på ”skicka”.

1. Skriv ut det som ska behandlas. Det är lättare att läsa på papper och du kan markera med penna, vilket får igång kreativiteten i hjärnan.

2. Se till att inte bli störd. Det finns appar till både mobilen och datorn som gör att du inte kan gå in på Facebook, Twitter eller vad det nu är som pockar på uppmärksamhet. (Till exempel selfcontrolapp.com eller macfreedom.com.) Lägg mobilen i ett annat rum.

Att ständigt bli avbruten av sms eller mer eller mindre meningsfulla konversationer i sociala medier kan lätt leda till koncentrationsproblem.

3. Läs flera gånger. Ena gången kan du koncentrera dig på ett ord i taget, nästa gång på meningsbyggnader och eventuella syftningsfel.

4. Läs texten baklänges. Då upptäcker du garanterat eventuella konstigheter.

5. Låt texten vila. Skriv klart. Sov. Gå igenom dagen efter. Då har din hjärna hunnit koppla bort och kan se på texten på ett nytt sätt igen.

6. Var konsekvent. Kontrollera att alla rubriker ser likadana ut. Fetstil, understruken eller kursiverad? Oavsett vad, se till så det ser likadant ut överallt. Samma sak med punkter, versaler, och så vidare.

7. Ha högläsning. Läs texten högt för dig själv så upptäcker du lättare stavfel och kommateringsproblem.

8. Ta hjälp av någon annan. Även om det kan kännas utelämnande är det rent idiotiskt att bara ha kollat igenom texten själv. Som författare vet du ju vad som ska poängteras, men det kanske inte är alls det som kommer fram. Förlita dig inte på automatiska stavningsprogram, de kan också ha fel. Fyra ögon är tusen gånger bättre än två!