22 Maj 2008 kl: 00:00

Så skriver du ditt CV!

Här kommer tips och tricks för att göra ditt CV så säljande som möjligt. Kom ihåg att ditt CV kan vara det första som rekryteraren tittar på och kanske inte ditt personliga brev. Samtidigt måste du tänka på att göra båda två väldigt bra, eftersom processerna kan se olika ut beroende på företag. Här kommer tipsen som gör ditt CV intressant!

——————————————————————————–

1. För det första ska man vilja läsa CV:et och för det behövs ett typsnitt som är enkelt att tyda och samtidigt fint. Times New Roman kan kännas lite tråkig. Prova gärna Verdana, Garamond eller Arial. Ta det som ser ”cleant” och snyggt ut på samma gång. Inte för krumelurigt!

2. Se över layout. Centrera gärna informationen i början (namn och kontaktuppgifter), skapa tydlighet med hjälp av kanske linjer som förtydligar styckena, kanske rubriker med stora bokstäver men med storlek 11punkter kanske, var inte rädd för att testa dig fram! Många ställer frågan, ska jag ha bild med eller inte? Personligen tycker jag att det beror helt på tjänsten. Ska du sitta bakom ett skrivbord och inte ha ansiktskontakt med någon och bara sköta administrativa uppgifter kanske inte bild är så nödvändigt. Men ska du däremot ha kundkontakt, och lite mer ”spindeln-i-nätet”-jobb och säljjobb kan bild vara till din fördel. Det kan göra CV:et snäppet mer intressant och visar också på att du så att säga försöker sälja in ditt CV, att du har tänkt på den biten helt enkelt. Tänk dock på att ta med ett neutralt foto med leende, och utan diverse rekvisitor som drink i handen, cigg m.m.

3. Om du har någon rubrik med till exempel ”Målsättning”, tänk på att inte skicka ut ett generellt CV till alla 150 jobb du söker. Anpassa ditt CV efter tjänsten du söker så ökar dina chanser till att få komma på intervju. En rekryterare har ögon för sånt och märker snabbt ifall du lagt ner tid på ditt CV eller inte. Se till att smickra arbetsgivaren! Inte genom komplimanger utan genom att det märks att du tagit dig tid för att skriva ditt CV + personligt brev och anpassat det efter rätt tjänst. Det visar på intresse! Lägg ner tid på att köra rättstavningsprogram också, det går snabbt i dagsläget och rekryteraren kan uppfatta det som mikket störrande åm dett er fellstavat.

4. Ha inte för mycket text i ditt CV. Ett CV ska ligga på 1-2 sidor, max 2 alltså. Skriv dina personliga egenskaper ifall du ska ha en sådan rubrik i slutet, strax innan referens-rubriken. Om du har svårt för att komma på dina egna personliga egenskaper så fråga gärna nära och kära vad som är utmärkande för just dig.

5. Tänk efter, vad är det du har i bagaget som är viktigast för den tjänst du söker? Är det tidigare anställningar eller är det din utbildning? Den som är viktigast ska komma först! Sen gäller det att ha det senaste man gjort först och fortsätta bakåt i kronologisk ordning. Har du gått en utbildning, skriv programmets/din examenstitel först (på något sätt mer markerat än övrig text), sen högskolans namn och mer om vilken inriktning och innehåll som utbildningen haft. Här måste ni tänka mycket på layouten så att det inte blir för krångligt att läsa. Har ni haft tidigare anställningar så skriv vilken roll ni haft först, sen företag och beskrivning m.m.

6. I beskrivningen av era tidigare anställningar, kom ihåg att använda nyckelord! Om du tidigare har jobbat i en butik och nu söker jobb inom kundtjänst, så är det jätteviktigt att rekryteraren kan se att du haft erfarenhet av till exempel ”kundmöten” och ”service”. Andra nyckelord är: Sälj, B2B (business to business), Administration, Personalansvar m.m. Tänk efter vad det är du jobbat med och vad nyckelorden blir till just den tjänsten som du har haft.

Sådär! Det var några tips till hur du skriver ett intressant CV. Har ni några frågor så besvarar jag dem gärna. Vill även rikta ett tack till Academic Work.

Finn mer tips och tricks samt inspiration här.