13 Apr 2011 kl: 00:00

Så ska du klä dig på jobbet i vår

Shortcut har pratat med stylisten Bettina Bieberstein Lee och stilkonsulten Mia Berg, som förespråkar varsin sida av de två något motstridiga trender vi ser representerade i vår.

Bettina förespråkar en nyminimalistisk stil och en återhållsam färgskala med dova naturfärger som fungerar bra tillsammans. Mia rekommenderar i stället en väldigt färgsprakande trend som har växt fram i år med klara basfärger som rött, grönt, gult och blått.

varmode_bilder_accessoarer.jpg

Men vilken av dem ska man välja på jobbet?
– Den minimalistiska trenden fungerar väldigt bra på en arbetsplats, oavsett vad man jobbar med, säger Bettina. Den kännetecknas av en avslappnad elegans och det är enkelt att klä upp eller ner en outfit med accessoarer. Tjejerna borde till exempel satsa på en tunn byxa i klänningsliknande tyg som är lätt att kombinera med andra plagg och accessoarer.

varmode_bilder_TUNNABYXOR_KVINNA-(1).jpg

Den mer färgsprakande och 70-tals inspirerade trenden kan också funka på jobbet, men försök att ta till dig en liten detalj eller en färg i stället för att välja hela stilen.

– En färgglad ring eller en virkad väst är bra detaljer. Turkost och mintgrönt är två färger som är heta i vår. Välj ut bitar som gör dina kläder lite roligare helt enkelt, säger Mia.

varmode_bilder_70talmode_KVINNA-(1).jpg

Och killarna då? På herrfronten kommer de marina färgerna tillbaka varje vår. På jobbet kan det vara snyggt att till exempel kombinera en ljus kavaj med ett par chinos. För att få herrmodet att sticka ut lite kan man också välja ett par färglada byxor eller skor.

– Satsa på en strikt färgskala upptill och en rolig färg nertill. Gillar man inte färgglada jeans kan man välja ett par chinos i stället. Det känns lite mer uppklätt också. Och alla killar borde investera i en ofodrad arméjacka, säger Bettina.

varmode_bilder_MAN_chinos-(3).jpg

varmode_bilder_armejackan-(1).jpg

Så hur mycket färg är för mycket? Här är våra modeexperter oense.
– Jag tycker att det ganska snabbt blir för mycket och att det krävs väldigt mycket av den som bär mycket färg eftersom att man hamnar i fokus, säger Bettina, medan branschkollegan Mia tycker att du gott kan gå all in på färgpaletten.

– Jag har alltid predikat för färg i massor och tycker inte att det finns någon gräns för hur mycket färg man kan ha i ett styrelserum så länge man bär upp det.

 

 

Vet du inte vilka kläder som passar för intervjun när värmen börjar komma? Akta dig för att välja fel – så här klär du dig bäst för jobbintervjun.

 

Ångest över att behöva välja? Du behöver inte göra det! Kombinera båda trenderna genom att bära färggranna kläder med enkla snitt.

 

 

varmode_bilder_MAN_okenskor.jpg
Ett annat stilsäkert köp enligt Bettina är ökenkängorna. Clarks är en klassikern som nästan har nått ikonstatus. Även Daniel Lindström, modechefen på tidningen Café, räknar ökenkägorna till ett av vårens viktigaste plagg.