17 Okt 2011 kl: 00:00

Så ska du klä dig på jobbet i höst

Höststormarna är redan här och det är hög tid att svida om till de nya färgerna, materialen och kläderna om du inte redan gjort det.

– Höstens mode är ganska skräddat och ”välklätt” och gör sig perfekt som arbetskläder i kontorsmiljö, säger Shortcuts stilexpert Kristina Söderqvist.

 

 

Kvinnligt och elegant höstmode

Låt vara osagt hur mycket tv-serien Mad men har påverkat modet med sina välklädda män och kvinnor men 60-talet är hett i höst.

– Pratar man generella trender är det fortfarande mycket 60- och 70-tal. Det är mycket kvinnligt, elegant och stilrent.

 

För kvinnor har blusen tagit sig in på modescenen igen, och är ett av de viktigaste plaggen i höst. Den finns för alla smaker: färgstark, knytblus, puffärm och med krås. Allra hetast är den pricka blusen.

– Många kan känna sig lite tveksamma till blusar men det handlar oftast mer om vad man har till. Vill du inte bli för damig eller strikt – övermatcha inte! Välj lite udda grejer till som en mindre strikt byxa – till exempel den vida byxan eller den smalare och kortare 7/8-delsbyxan som slutar vid ankeln. Tuffare skor kan också vara lösningen, säger Kristina.

 

 

Kontorets andra måste är pennkjolen. Här gäller samma sak med matchning, välj något annat än skjortan eller blusen. Den och en stickad tröja kan bli en perfekt kombination.

– Stickat kommer mycket nu och jag skulle investera i ett par tröjor och koftor, gärna med kabelstickning och för män polotröjor i finare material som cashmere eller merinoull.

 

 

Passformen är A och O

För både kvinnor och speciellt män gäller det att hitta den perfekta passformen och leta efter klassiska snitt.

– Den kritstrecksrandiga kostymen kommer i höst i uppdaterade versioner och känns väldigt rätt för männen. Köp den i klassiska färger som mörkgrått och mörkblått. Undvik svart på kontoret eftersom det blir en hård kontrast mot hyn och gör dig lätt blek.

 

 

En annan kostymvariant som har fått en uppsving är den tredelade: byxor, kavaj och väst.

– Passform är A och O. Kostymen ska sitta snyggt över axlarna och byxorna får absolut inte strama över låren, poängterar Kristina.

 

Känner du att kontorets klädkod inte är kostymstrikt och att du kan unna dig att släppa loss lite är den udda kavajen perfekt.

– Det som verkligen gäller i höst för casual klädstil är tweedkavajen. Den är snygg att kombinera med ett par mörka jeans eller de 60- och 70-talsinfluerade lite kortare byxorna, så att man ser strumporna, säger Kristina.

 

 

 

Dramatiska och mustiga färger

Vill du veta i vilka färger du ska inhandla blusen, kjolen, strumporna eller slipsen? Då är det bara att titta uppåt. De har nämligen en hel del gemensamt med de skiftande löven.

– Den här hösten är extra färgstark – både när det gäller snitt och färg. Det är jordiga, varma och fylliga färger som brunt, kamel, plommon, senapsgult och konjak som gäller, förklarar hon.

 

Hon tipsar även om de starka accentfärger du kan komplettera med: smaragdgrönt, koboltblått och gyllengult åt det orangea hållet. Trivs du bättre i en skala som går mer i grått-vitt-svart finns det knep för att vara trendriktig.
– Män är oftast inte lika roade av att använda mycket färg men de kan med fördel ta in det i sina stickade tröjor, slipsar och andra accessoarer.

 

Höstmode 2011, klä dig rätt på jobbet

 

Snygga accessoarer och färg imponerar på intervjun

Höstens mode passar lika bra på intervjun som på kontoret, men det är alltid bäst att förbereda sig lite extra när du besöker en potentiell arbetsgivare för färsta gången.

– Försök att luska ut klädkoderna innan du går på intervjun. Kan du så gå förbi deras kontor och få en hint. Är det kostym som gäller eller udda kavaj och byxor? tipsar Kristina.

 

Vill du inte bara vara förberedd utan även se förberedd ut?

– Använd bra accessoarer. Kom inte med en överfylld, påsig väska som svämmar över. Ta med dig en bra, snygg väska som du lätt tar fram dina papper ur.

Andra sätt att göra intryck är att använda färg.

– Våga ha en färgglad blus under kavajen eller en sjal eller slips som sticker ut. Det gör att du blir ihågkommen.

 

 

 

 

Snabb checklista kvinnor:


1. Starka färger

Generellt: Brunt, kamel, plommon, senapsgult och konjak.

Starka accentfärger: Smargagdgrönt, koboltblått och gyllengult åt det orangea hållet.

 

2. Elegant och kvinnligt

Blusen och pennkjolen är helrätt i höst – men se till att matcha dem med något annat än varandra. Gärna tuffare byxor till blusen eller stickad tröja till kjolen.

 

3. 60- och 70-tal

A-linjeklänningar och vågade mönster eller det lyxiga 70-talsmodet med päls och vida byxor. Sätt ett skärp i midjan, både på blusen eller utanpå kappan.

 

4. Prickigt

Runt är ett måste i höst.

 

5. Stadiga skor

Välj ett par med klumpig klack, snörkängorna eller ett par klassika penny loafers. Du kommer aldrig mer att snubbla på kontorsmattan (i alla fall inte på grund av vingliga klackar).

 

 

 

Snabb checklista män:

 

1. Rätt passform och detaljer

Nästan 90 procent av alla män köper kostymer som är lite för stora, ofta kan du gå ned en storlek. Leta efter en kostym med roligt foder eller snygga knappar.

 

2. Kritstrecksrandig eller tredelad kostym

Välj inte en svart ”bregravningskostym”, välj en i de mer smickrande mörkgrå eller mörkblå färgerna

 

3. Udda kavaj

Tweedkavajen är hetast i höst, matcha med mörka jeans eller kort byxa.

 

4. Klassisk kappa

Den mörkblå duffeln är ett av nyckelplaggen för säsongen och håller dig varm på vägen till kontoret.

 

5. Använd färg i accessoarerna

Kostymen kan lätt bli tråkig så ta gärna in färg i din slips och/eller näsduk, men välj neutral färger på strumporna.