2 Jul 2008 kl: 00:00

Så semestrar du bort jobbvärken

Om det krämpar både här och där är det perfekt att ta tag i det under semestern. Här kommer några tips på hur du kan bli av med din jobbvärk på ett smidigt sätt under ledighetsveckorna.

Musarm

Ett alltför ivrigt musklickande kan ge värk i axel, arm, handled och/eller hand.

Sommarträning: Allt som innebär att du håller ett hårt, smalt grepp förvärrar besvären så lägg alla byggplaner på hyllan i sommar – åtminstonde de som innebär att du behöver svinga en hammare.

Gör så här: Öva upp dina rygg- och armmsukler. Fyll en hink med vatten, börja med en liter. Sätt dig på en stol med underarmarna stödda mot benen. Håll hinken med båda händerna, men lyft med den friska armen. Sänk hinken ner mot marken och lyft upp den igen. Gör rörelsen tre gånger femton gånger, två gånger om dagen.

Nacksmärta

Dålig hållning när du sitter och arbetar, stress och uppdragna axlar kan ge smärta i nacke och skuldror. Problemet är ofta svaga magmuskler.

Sommarträning: Planera in semester vid vattnet eftersom kajakpaddling och rodd är bra träning för skulderbladen, och att sitta i en segelbåt är bra för bålstabilitet – liksom ridning.

Gör så här: Den här övningen kan du göra var som helst; vrid på huvudet till höger, håll kvar en stund och vrid sedan till vänster och håll kvar en stund även där. Tänk på att dra in hakan för att få full effekt. Gör rörelsen 20 till 30 gånger, gärna flera gånger om dagen. För att stärka magmusklerna kan du passa på att trycka ner svanken i marken när du ligger på rygg och solar.

Dålig kondition

Alltför mycket övertid framför datorn kan leda till att träningen bortprioriteras.

Sommarträning: klipp gräset med handjagare, simma, promenera, gå stavgång, spela badminton, cykla, paddla och ro. Även shopping kan vara träning, förutsatt att du går i ett högt tempo. Och klä dig efter vädret – ett bra regnställ gör en promenad i ösregn rätt trevlig. Om du är helt otränad, tänk på att börja med kortare träningpass och öka sedan på allteftersom.