22 Maj 2008 kl: 00:00

Så säger du ifrån på jobbet

Om du har ovanstående symptom så kanske du har drabbats av någonting som är jättevanligt. Det vill säga att du helt enkelt gör saker som inte ingår i dina arbetsuppgifter. Om chefen ber dig om någonting så kanske du gör det. Sen kanske du gör en till och en till och en till sak. För chefens skull. Till slut känner du dig lite vilse.. och då skapas irritationen, och du blir bitter på hela arbetssituationen. Och förmodligen vet du inte heller hur du ska ta dig ur den, eftersom det hunnit gå så långt förrän du förstått vad det är du gjort fel.

När det kommer till jobb så är det jätteviktigt med arbetsuppgifter. Går du på intervju ska du fråga vad arbetsuppgifterna är för något. På något papper någonstans ska dina arbetsuppgifter stå. Vad är det du får betalt för? Vad får du inte betalt för? Visst känns det vettigt att enbart göra det som man får betalt för? Det är väl inte svårare än så? Sen kan man ju självklart göra extra saker för att vid nästa medarbetarutvecklingssamtal ta upp det med chefen och berätta om vad man åstadkommit utöver det vanliga. Detta för att få en löneförhöjning eller bli befordrad. Men om du märker att du i princip gör allt, och inte får uppskattning för det, lär dig säga ifrån. Det finns en enkel mening som kan ta dig ur den jobbiga situationen och det är: Jag är ledsen, men det där ingår inte i mina arbetsuppgifter, iallafall inte enligt beskrivningen.

Kalla mig fördomsfull men jag tror att i Sverige så är man mycket ”rätt ska vara rätt” så därför bör personen du pratar med direkt få förståelse för situationen och tänka: ja just det, sorry! Om du inte lär dig sätta gränser så kommer du förmodligen snart få sitta och koka och servera chefen kaffe, och det ingick väl garanterat inte i dina arbetsuppgifter va?

Det här handlar inte om att chefen på något sätt är dum i huvudet och vill utnyttja allt och alla, det handlar om att vi är människor och att om vi tillåts så går vi många gånger över gränsen, eftersom vi inte tänker till alla gånger. Och du ska inte på något sätt vara otrevlig mot din chef eller dina kollegor bara för att du blivit bitter. Att du blivit bitter är ditt eget ansvar och du kan ta dig ur situationen utan otrevligheter, bara genom att lugnt och vänligt säga som det är. Allting faller tillbaka på vad dina arbetsuppgifter är, och det är de du får betalt för, och det är de som ska fungera utvecklande för dig. Alltså är det dem du ska hålla dig till också!