18 Mar 2009 kl: 00:00

Så resonerar vd:n på Nova 100

Varje år söker omkring 7 000 personer till nätverket. Efter att ha tittat på cv och akademiska betyg väljs sedan 800 av dessa ut för en intervju, varav 400 sedan antas till nätverket.

På frågan om hur Nova 100 egentligen definierar talang svarar vd Behrang Masoumi så här:

– En talang är en person med goda betyg, som har ”alla hästarna i stallet”, är sjukt driven och klarar av att driva många olika saker samtidigt. Ingemar Stenmark är en typisk ”Nova” – en väldigt duktig och samtidigt ödmjuk människa.
De sökande utvärderas utifrån tre kriterier: AQ (Academic Quotient) det vill säga utbildningsmeriter. Sökanden måste ha minst 75-80 procent toppbetyg för att bli antagen. Det andra kriteriet är BQ (Business Quotient), hur stor drivkraft personen har.

– Vi tittar exempelvis på om personen har startat företag, om den driver något projekt, eller om den elitidrottar. En person som bara har studerat, har inte visat något driv.

Det sista kriteriet är EQ, den sociala kompetensen. Den sökande ska gilla att interagera med andra och vara en sådan som folk lyssnar till, säger Behrang Masoumi.

– Det ska kännas som att det är en person som man kan gå ut och ta en öl med. Vi vill inte ha ett gäng strebers.
Tror du inte att ni går miste om en del talanger när ni kräver toppbetyg?
– Visst händer det att vi gör felbedömningar. Men en talang, enligt vår definition, besitter olika helheter.  Betygen är till för att man ska hitta rätt plats för talangen. Det är ett arbetsverktyg snarare än ett sållningsverktyg.