Så raggar du bäst på kollegan
12 Feb 2018 kl: 00:00

Så raggar du bäst på kollegan

– Det är klart att det uppstår romans och flirt på jobbet om det är härlig stämning bland kollegorna, och du spenderar ju mycket tid där. Men jag har alltid försökt vara strategisk för att det inte ska bli för kladdigt eller jobbigt.

Strategi var ordet – och Emilie Ebbis Roslund har stenkoll. Dels utifrån egna erfarenheter, dels som grundare av podcasten “Singelrådet”, där singelliv, dejting, sex och relationer är i fokus. I podden avhandlas allt från nudes på Grindr till obesvarade sms, hur det är att vara någons sidechick – och om det verkligen är en bra idé att dejta kollegan.

– Det beror helt på kontext tycker jag, vilket typ av jobb du har, hur nära varandra ni jobbar och om det är någon du kommer att stöta in i dagligen. Det är olika parametrar som avgör huruvida det är en bra idé att ragga på en kollega eller inte, säger Emilie Ebbis Roslund, och ger det ultimata scenariot:

– Ett större företag med flera våningar, där det jobbar minst 150 personer och det är många mötesdagar och konferenser. Är det väldigt många som jobbar på ett företag så behöver det inte bli en katastrof om du ligger med någon som jobbar två plan under.

Läs mer: Kan jag bli uppsagd om jag har ett förhållande med en kollega?

Jobbar du däremot på en arbetsplats där du måste slutföra arbetsuppgifter tillsammans med kollegan som du spanat in kan det vara värt att tänka ett varv extra.

Prata om det redan när ni börjar dejta – hur ni ska förhålla er till varandra om det tar slut. Tänk dessutom igenom hur mycket ni ska berätta för kollegorna. Det kan vara skönt att inte dela med sig om allt för mycket av sin relation. Uppstår det komplikationer har man inte öppnat upp för kollegorna att spekulera och fråga.

”Jag bad en kollega jag var intresserad av att ge inputs på mina texter.”

Med det sagt vill inte Emilie Ebbis Roslund avråda någon från att flirta med kollegan, men det här med strategi är a och o. Har du övervägt riskerna vs. det härliga? Överväger det härliga? Okej! Då ger vi oss in på det smaskiga.

– Sök personens blick och håll kvar några extra millisekunder. Visa även att du är intresserad av personens jobb och att höra hens åsikter. Så började det för mig en gång – jag bad en kollega jag var intresserad av att ge inputs på mina texter. Då visar man lite sårbarhet, vilket är nyttigt. Få det även att märkas att personen är lite mer värd för dig jämfört med dina andra kollegor. När du ska gå till köket kan du fråga om personen vill ha en kopp kaffe, till exempel.

Fyra situationer – och hur du hanterar dem

1. Kopiatorrummet är en klassisk miljö där man ofta ser filmkaraktärer slänga sig över varandra. Är det verkligen så hett där?

Faktum är att kopiatorrummet, eller ett förråd som är långt borta, är en bra idé – för det är inget konstigt om man är två personer där. Om man väntar på en utskrift kan man alltid hitta på något härligt. Toaletten är svår, om det inte är så att det finns en avlägsen toalett på en annan våning.

Läs mer: Kärlek på jobbet – för- och nackdelar

2. Det börjar en helt ny person på jobbet som jag inte känner sedan innan. Jag blir intresserad och vill flirta! Hur gör jag?

Lägg till personen på sociala medier, på en mer intim plattform som Instagram eller Snapchat. Då blir det mycket lättare att starta en konversation som inte har med jobbet att göra. Undvik jobbchatt eller jobbmejl!

”Hitta ett naturligt sätt att slänga in en selfie.”

3. Hjälp, jag är intresserad av chefen! Big no-no eller är det okej att köra? Hur?

– Spontant känner jag att det inte är en bra idé, men det beror återigen på vad det är för kontext – och hur tätt ni jobbar. Skillnaden jämfört med om det är en kollega är att det måste gå rätt långsamt innan man bara kör. En sådan situation kan bli jobbig om du själv hamnar i ett underläge.

4. Jag har blivit intresserad av min kollega som jag har jobbat med sedan länge. Vi är också kompisar. Hur raggar jag bäst här?

– Ändra sättet som du skriver med personen! Skriv lite senare på kvällen, speciellt på helgkvällar. Boka in att ses på tu man hand, för det är ju oftast så att man umgås som grupp med kollegor. Hitta även ett naturligt sätt att slänga in en selfie när du chattar! Om ni chattar och du är i mataffären – skicka en selfie på dig själv med kundvagnen. Det blir bjussigt på något sätt.