23 Dec 2011 kl: 00:00

Så putsar du upp ditt CV i jul

Att sammanställa vad du gjort och lärt dig sedan du sist sökte jobb kan vara knepigt om du väntar för länge. Men tar du för vana att uppdatera ditt CV några gånger om året hinner du inte glömma. Så passa på i jul!

 

Öven om du inte planerar att söka jobb just nu kan det vara en rejäl självförtroende-boost att veta att du har ett bra och genomarbetat CV i bakfickan – om det så gäller att nätverka, göra din röst hörd på möten eller löneförhandla.

 

Att hålla dig uppdaterad om vilka mål du uppnår hjälper dig dessutom fokusera framåt och formulera nya mål. På så sätt tar du kontroll över din karriär.

Hitta exempel från året!
Viktigast att få med i ditt CV är dina prestationer, dina resultat och självklart de egenskaper du är mest nöjd med. Ge gärna konkreta exempel på vad du bidragit med. Exempelvis är det bra att skriva:”Under min ledning ökade affärsområdet omsättningen med x procent på två år”. Har du inga prestationer som går att mäta i pengar, ta med något annat du har lyckats med – som att öka trivseln eller kvaliteten.

För att hitta bra exempel sätt dig ner och skriv ner allt du kommer på kring följande frågor:

 

* Vilka mål har jag uppnått?

* Vad har jag gjort som jag varit nöjd och stolt över?

* Vilka goda egenskaper har jag upptäckt att jag har?

* Vad har jag fått beröm för? – från kollegor, kunder, chefen eller andra kontakter.

* Vad har jag lärt mig?

* Vilka initiativ har jag tagit?

* Vilka nya ansvarsområden har jag axlat?

 

Här har du mängder med material. Du kan strukturera upp det till meningar i ditt personliga brev i stil med: ”Att jag är konstruktiv och proaktiv har visat sig tydligt när jag…” eller ”Mina kollegor brukar ofta berömma mig för…”. De projekt du är nöjd med och kunskaper du har fått för du in i din meritförteckning.

 

Korta!
Ett CV ska helst inte vara mer än två A4-sidor − är det längre har du antingen med tjänster som ligger för långt tillbaka i tiden eller så har du beskrivit dem för ingående. Så sätt på dig dina kritiska glasögon, läs igenom ditt CV och håll i åtanke att du ska förmedla vad arbetsgivaren vill veta – inte vad du vill berätta.

 

Beskriv det viktigaste med varje tjänst, men inte mer än fyra-fem rader. Har du inte så många befattningar bakom dig, kan du bre ut lite mer.

Undvik att beskriva alla korta kurser du har gått utan ta med de utbildningar som är relevanta för det sökta jobbet.

Välj en vettig bild.
Om du vill ha med en bild på dig själv i CV:t – använd en där du är i en professionell miljö (badstrandsbild med en öl i handen brukar inte gå hem).

Korrekt språk
Ett bra CV ska vara klart formulerat utan utsvävningar med ett enkelt och korrekt språk. Men det behöver inte vara kanslisvenska och oftast är det inte nödvändigt att skriva ”Ni” eller ”Er”.

Få ditt CV korrat
Hemmablind är lätt att bli, låt en person du har förtroende för korra ditt CV och komma med synpunkter.

Bonustips:
När du ändå är i gång och listar dina prestationer under året så passa även på att skriva ner saker som du har gjort mindre bra och vad det lärt dig. Det kan komma väl till pass om du får frågor kring dina dåliga egenskaper vid en anställningsintervju, och det kan hjälpa dig att växa i din nuvarande roll.


Se över allt du listat upp − både dina mindre bra egenskaper och dina bedrifter − och markera vilka som kan passa att ta upp på en jobbintervju, vad som kan fungera som argument på ett lönesamtal samt vad du vill ta upp på ditt utvecklingssamtal. Grattis! Nu har du inte bara ett uppdaterat CV och en grund inför kommande anställningsintervjuer utan även vassa argument inför kommande lönesamtal och koll inför ditt utvecklingssamtal.

 

Du är nu en bra bit på väg mot att göra 2012 till ett guldår i karriären!

 

Läs mer:

CV OCH PERSONLIGT BREV Experten satte tänderna i Jespers CV och spottade ur sig ett nytt som får rekryteraren att sekundsnabbt förstå det viktigaste: Jespers värdeerbjudande. Spana in hans nya CV och ta del av expertens bästa tips.
CV OCH PERSONLIGT BREV Hur ser du till att just ditt CV sticker ut så att du blir kallad till intervju? Här är 9 konkreta tips.
CV OCH PERSONLIGT BREV ”Jag har hört att CV på video sticker ut. Är det något att satsa på och hur gör man?” Här är CV-expertens svar och tips på hur du lyckas med din video.