16 Feb 2011 kl: 00:00

Så pimpade experten hans CV

60 dagars karriärmakeover med bland annat CV-granskning blev en glad överraskning för Magnus, som hade insett att hans CV inte riktigt nådde ända fram till drömjobbet.

− Efter att ha läst Emma-Klaras ansökningshandlingar kändes det jag hade skrivit ihop på egen hand inte som mycket att ha. Och då tyckte jag tidigare att det var riktigt bra och fyndigt, berättar han i sitt blogginlägg.

 

Inför CV-granskningen fick han i uppgift av MinKarriär att komma på positiva superlativ om sig själv.

− Att vara positiv och egoistisk är inte alltid det lättaste. Som svensk är det lätt att påverkas av den berömda jantelagen, förklarar han.

Något som Magnus var oroad över var att hans beskrivningar lät klyschiga − en CV-fälla som är lätt att hamna i om man inte ser upp. Linus Zackrisson på Minkarriär sitter inne med några tips för att undvika misstaget.

− För det första ska man stryka de allra vanligaste formuleringarna, till exempel ”Jag arbetar bra både ensam och i grupp”. Sedan är det bättre att ge konkreta exempel på att man är initiativrik, social, duktig på språk eller vad man nu vill lyfta fram, snarare än att bara skriva ner egenskaperna.

 

Tycker man fortfarande att det är jobbigt att framhäva sig själv finns ett knep till.

− Lägg orden i munnen på någon annan, ”Mina kollegor brukar beskriva mig som…”, tipsar Linus.

Ett annat sätt att pimpa sitt CV är att ta med de saker man har gjort på sitt arbete som har påverkat företaget positivt.

−Allt som är mätbart kan man lyfta fram, att man har sålt över budget, att man har minskat kostnaderna för någonting, eller att man har hållit i ett projekt, menar Linus.

 

Att få sitt CV eller brev att kännas fylligt och intressant utan ”rätt” utbildning, mycket jobberfarenhet eller chefspositioner kan verka som en omöjlig uppgift.

− Jag har så klart gjort mycket, men jag har varit en enkel medarbetare och inte haft några ledande roller. De arbetsuppgifter jag har haft ser jag inte som något speciellt. Men det är just dessa arbetsuppgifter jag måste plocka fram, säger Magnus.

Linus menar att alla har något att lyfta fram.

− Om man är en person som tar mycket initiativ så finns det alltid något att säga: ”Jag var den som tog initiativ till att minska svinnet på vår restaurang”, eller ”Jag var den som tog tag i våra månadsmöten vi har”.

 

Med hårt förarbete blev CV-granskningen den höjdpunkt Magnus hade hoppats på.

− Jag blev lyrisk, rent ut sagt. Jag hade en rätt rak meritförteckning innan och Min Karriär gjorde den fylligare och full av bra ord som verkligen stämde in. Det kändes som en saga att läsa det.

Magnus söker nu jobb för fullt och har fått den nystart han behövde med Shortcuts karriärmakeover. Med en ny stil, ett fylligt CV och laddad med positiv energi är han redo att göra karriär.

− Nu är jag i startgroparna och att ha ett bra CV att söka jobb med gör så otroligt mycket. Jag känner att jag har mycket att erbjuda en arbetsgivare och har fått ny motivation. Nu testar jag till och med att söka jobb som jag inte riktigt är kvalificerad för, säger han med ett leende.

 

Här är Magnus CV där du kan se hur han framhävt de kunskaper och erfarenheter som han tidigare inte tänkte på att han hade.

 

Magnus CV:

Magnus CV

 

 

 

 

 

Även Emma-Klara, den andra vinnaren av Shortcuts karriärtävling, har fått sitt CV granskat. Så här ser CV:t ut som fixade drömjobbet åt henne.