2 Nov 2009 kl: 00:00

Så överlever du nya chefen!

1. Närma dig med respekt

Ja, hon eller han har trängt in i ditt revir men du har allt att tjäna på att komma överens med den nya chefen och visa att du är samarbetsvillig, trevlig och positiv. Hjälp henne eller honom att känna sig välkommen och att komma in i sina nya rutiner och se på så sätt till att personen vet vem du är.

 

2. Anfall inte direkt

Vänta med att ställa allt för stora krav på förändring de första veckorna eller komma med för mycket frågor eftersom det kommer att ta ett tag innan personen börjar känna sig varm i kläderna.

 

3. Håll dig på god fot med lokalbefolkningen (aka dina kollegor)

Du får jättegärna vara trevlig mot nya chefen men akta dig för att smöra eller vara överdrivet inställsam. Det kommer inte gå hem hos dina kollegor, och att behöva hantera en intern konflikt direkt är aldrig uppskattat från chefshåll.

 

4. Studera kartan noga

En ny chef innebär ofta nya idéer, så försök att få ett möte där du kan få reda på vad planen för verksamheten är, hur du kommer bedömas hädanefter, vad som ska prioriteras etcetera.

 

5. Lär känna terrängen

Du ska inte hela tiden springa till chefen men det är bra om du då och då får feedback på det projekt eller den rapport du jobbar med. Ni kanske inte alls har samma uppfattning om hur det ska presenteras eller utföras.

 

6. Sparka inte bakut

Känner du att du blir instyrd på en ny väg och inte alls gillar vartåt det barkar så ta ett samtal med chefen – men håll dig lugn och sansad och förklara varför du tycker att ni borde göra på ett visst sätt. Argumentet ”men vi har alltid gjort så” håller inte!

 

7. Anmäl dig frivilligt till uppdrag – och håll det du lovat

I början är det alltid bra att visa framfötterna – hjälp till med mötesprotokoll eller ordna upp ett problem. Men lova inte för mycket. Punktlighet och pålitlighet ska vara dina två ledord.

 

8. Kom med lösningar – inte problem

Någon gång kommer du att stöta på problem – spring inte skrikande till nya chefen och be om hjälp direkt. Ta en stund och fundera på lösningar och försök alltid att ha några i bakfickan när ett projekt har misslyckats och du måste berätta det för chefen.

 

9. Lämna lägret om ledaren inte håller måttet

Om du har försökt förstå dig på den nya chefen i flera månader och den mest träffsäkra beskrivningen är psykopat, perfektionist eller mytoman är det läge att fundera på att lämna företaget. Din chef spelar en avgörande roll i din karriär – kommer ni inte överens kommer du att få problem.

 

Andra chef-relaterade artiklar:

10 tips till nyblivna chefer

Läs av din chef i stjärnorna – och plocka hem pluspoäng!

22 sätt att göra chefen galen

Världens värsta chef på film

Utvecklas som chef

Manpowerchefens heta jobbsökartips

”Chefer borde ha Dalai Lama som förebild”

Chefen kontrollerar dig på nätet

Bästa karriärtipset: ”Ha rätt chef!”

Därför höjer chefen din lön!

Effektivt morgonmöte med chefen (dig själv)

Här är sämsta julklapparna från chefen!

Vilken chef passar dig?

Toppchefernas bästa semestertips

Är din chef ett kontrollfreak?

Kan chefen kräva att jag arbetar?

Så hanterar du chefen utan gränser

Mardrömscheferna – så hanterar du dem!

Stämmer myten, chefen?