Så nystartar du dig själv 2019
5 Jan 2017 kl: 00:00

Så nystartar du dig själv 2019

1. Kasta dig ut i det okända

via GIPHY

Har du svårt för att prata inför stora grupper? Är du obekväm med att vara den som leder grupparbeten och projekt? Nästa gång det dyker upp en möjlighet att utföra något du egentligen är lite rädd för – var den som säger ja först! Att kasta dig ut och utmana dina rädslor gör att du utvecklas och växer som människa. Och det kan leda till att du upptäcker sidor hos dig själv som du inte visste fanns. Kanske är du ett retoriskt geni där under ytan?

2. Gör något kreativt

via GIPHY

Invig det nya året med att utforska din kreativa ådra! Kanske har du alltid drömt om att kunna dreja, spela gitarr eller skriva poesi? Slå slag i saken och prova på något du aldrig har gjort förut. Oavsett vad du väljer kan skapandet få dig att koppla bort stress och deadlines för en stund och hjälpa dig samla ny energi och nya perspektiv – en bra grund för nystart helt enkelt. Dessutom kan din nyfunna skaparglädje locka fram kreativiteten även i ditt professionella liv.

3. Kartlägg dig själv

För en riktig nystart bör du göra en inre resa för att kartlägga var du är nu och var du vill se dig själv om ett år. Vad vill du uppnå? Vilka karriärmål har du? Inventera dina styrkor, svagheter och intressen och gör upp en plan för din utveckling. Skriv ner dina målsättningar och utmana dig själv med olika delmål. Ta mod till dig och dela med dig av dina ambitioner till chefen – allt blir lättare med stöd uppifrån. Satsa på dig själv och din egen utveckling så kommer januarimörkret att kännas lite mindre kompakt.

4. Nätverka loss!

via GIPHY

Vi är alla sammankopplade i ett spindelnät av relationer, ögonblickliga möten, affärsbekanta och flyktiga Facebook-vänner. Så varför inte passa på att utnyttja detta? Öppna upp för nya möjligheter genom att knyta kontakter på mingel och events, delta i diskussionsgrupper inom ditt område på Linkedin eller gå med i ett mentorskapsprogram. Jobba med ditt nätverk och öka din synlighet – det kan mycket väl leda till en nystart i karriären.

5. Investera i kunskap

via GIPHY

Nystarta dig själv med kunskap! Att lära sig nya saker och vässa sin kompetens gör underverk för både självförtroendet och karriären. Gå en kurs, delta i ett intressant seminarium eller skaffa en mentor som kan dela med sig av erfarenheter och kunskaper som hjälper dig framåt i karriären. Glöm inte heller att gräva där du står. Prata med din chef om att få ett nytt ansvarsområde – garanterad nystarts-känsla och en boost för din personliga utveckling.

6. Nystart = nustart

Nyårslöften i all ära, men de är inte mycket värda om de aldrig blir infriade. Att skjuta upp saker till morgondagen är lätt, men ett sådant beteende leder ofta till att du står och stampar på samma fläck, känner dig dålig och aldrig får njuta av känslan av att komma framåt. Träna dig på att tänka ”nu” i stället för ”sedan” – och agera efter det. Att bli en doer kommer att effektivisera vardagen och ta karriären till nya höjder.