10 Sep 2012 kl: 00:00

Så nätverkar du som en toppchef

 

 

Vilket är ditt bästa nätverkstips?

 

1. VÄLJ RÄTT TILLFÄLLE ATT NÄTVERKA.
– Att välja tillfällen med omsorg så att man är upplagd för att nätverka. Sedan gäller det att slänga eventuell blyghet överbord och gå in för att träffa nya personer och ha roligt.

/ Anna Englund, senior manager, Accenture

 

 

 

2. HITTA INTRESSANTA PERSONER.
– Gör det inte svårare än vad det är! Sök upp personer som du tycker verkar vara intressanta och inled ett samtal. Lyssna aktivt, det är viktigt att du är här och nu på mingel och inte tänker på vilka andra personer du vill träffa – för det märks. Ta visitkort!

/ Anna-Carin Alderin, varuhuschef, Ikea Linköping

 

 

 

3. VAR NYFIKEN.
– Att ställa frågor och vara nyfiken på de människor du möter. Jag har ännu inte träffat en människa som inte har något att lära mig eller som inte har fått mig att tänka lite annorlunda. Våga fråga saker som inte bara rör yrkeslivet, ofta leder det till intressanta samtal.

/ Frida Fjellman, 36, vd, Plushögskolan

 

 

4. VISA VAD DU KAN ERBJUDA.
– Grunden för att skapa ett brett och välfungerande nätverk är att se sig själv som en viktig komponent. Fundera på vad du kan bidra med och våga visa vad du har att erbjuda, och var generös med din tid, dina kontakter och dina råd. Det lönar sig alltid tillbaka. Och gör det inte det så känns det i alla fall bra att ha kunnat bidra och hjälpa till.

/ Maria Valentin, affärsområdeschef, SOS alarm

 

 

 

5. SKÄMTA.
– Att be andra om råd samt att dra ordvisar.

/ Regina Kevius, stadsbyggnads- och idrottsborgarråd, Stockholms stad

 

 

 

 

 

Cecilia Kocken, skriva cv, cv-tips, toppchef6. NÄTVERKA ENSAM.
– ”Just do it”. Gör som amerikanerna, börja prata med främlingar och finn det roliga i nya möten. Säkerställ att utsätta dig för nya situationer ensam, även om de är obekväma, där du tvingas att prata om du inte vill stå ensam i ett hörn. Introducera dina olika kontakter för varandra! Tjänster betalar sig alltid tillbaka.

/ Ulrika Lindwall, director international growth, Spotify

 

 

 

7. TA HAND OM DITT NÄTVERK.

– Jaga inte bara nya kontakter, utan ägna tid åt att vårda dem du redan har!

/ Theresa Bauer, communication manager, ÅF

 

 

 

 

 

 

LÄS MER

 

Ge en komplimang, googla dig själv och luncha med någon du inte brukar. Här är 30 steg till hur du utökar ditt nätverk och ökar chansen att få ditt drömjobb.
Testa dig och se om du har koll på vad som krävs för att få och behålla kontakterna som kommer hjälpa dig till drömjobbet.
Våra nätverk är större än någonsin tack vare de sociala nätverkssajterna.  Ta del av entreprenören Peter Michaneks koncept som håller relationerna levande.