Så når du dina drömmar i höst
21 Aug 2010 kl: 00:00

Så når du dina drömmar i höst

Gör du upp detaljerade framtidsplaner eller tar du dagen som den kommer? Här är 6 smarta tips hur du bygger din egen målstege baklänges − och når dina mål i höst.

1. Formulera målet
Viktiga mål börjar med en dröm, men innan den har formulerats om till ett konkret mål är vägen dit lika flyktig som cumulus en sommardag. Är drömmen att bli rik – hur mycket pengar innebär det?

2. Tro på din förmåga
Tro på din förmåga att nå målet. Stärk din självbild, så blir det mycket lättare att uppnå det du vill.

3. Bygg baklänges
Börja bygga målstegen baklänges. Om du börjar med första stegpinnen hamnar målet för långt bort. Tänk i stället ut vad det sista steget är innan du är i mål. Är det ett nytt jobb du strävar efter är det kontraktskrivandet som är sista steget. Och vad händer innan dess, en anställningsintervju? Sedan bygger du vidare med stegpinnar hela vägen fram till den plats där du är i dag.

4. Ta med verktygslådan
På vägen har du med dig en verktygslåda, som hjälper dig klättra upp på pinnarna. I den väskan finns till exempel kompetens, utbildning och kontakter.

5. Såga inte av målstegen i förtid
Sätt inte ett lägre mål bara för att du inte vet hur du ska nå det som du verkligen vill. Vanliga fällor är att du inte är tillräckligt konkret i ditt mål och att du inte har tänkt baklänges hela vägen, utan hoppat över delmål.

6. Öka svårighetsgraden
Öka svårighetsgraden på pinnarna allteftersom du avancerar. När du börjar närma dig målet har du investerat så mycket att det blir svårt att ge upp. Och se till att fira delmål så att du får energi att ta dig hela vägen fram.