Så mycket tjänar chefen på ett jobbyte
5 Aug 2013 kl: 00:00

Så mycket tjänar chefen på ett jobbyte

De flesta är väl medvetna om att ett jobbyte är det bästa sättet att få upp lönen. Men de som tjänar allra mest på att ta en ny tjänst är cheferna, enligt ny statistik från Sveriges Ingenjörer.

Förbundet har totalt runt 137 000 medlemmar och 20 000 av dem är chefer inom privat, statlig och kommunal sektor. Sveriges Ingenjörers statistik visar att när 30 procent av cheferna bytte jobb förra året så ökade de sin lön med i snitt 11 procent, jämfört med 5 procent för de som inte bytte jobb.

– Särskilt glädjande är att våra kommunala chefer fick fyra gånger så hög löneökning – 13 procent mot 3 procent, säger Natasha Kavalic, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Och det är pengar som ger mer pengar. Eller åtminstone ansvaret för pengar.

– Budgetansvar är det som ger störst utslag på lönen. Ju högre budget, desto högre lön, säger Natasha Kavalic

 

Inom privat sektor var medellönen för chefer med en budget på upp till 5 miljoner cirka 53 000 kronor i månaden. Det kan jämföras med 83 000 kronor i månaden som cheferna med budgetansvar på 200 miljoner till en miljard tjänar. Medellönen bland cheferna i Sveriges Ingenjörer låg enligt undersökningen på 60 000 kronor i månaden.

 

Läs också:

Så lyckas du som ung chef – 5 tips

Tjänar du mer än chefen?