Så mycket längre lunch tar män
4 Feb 2013 kl: 00:00

Så mycket längre lunch tar män

Företaget Endered har gjort en undersökning* i samarbete med SIFO som visar visar att kvinnor generellt tar mycket kortare lunchrast än männen.

Mer än sex av tio kvinnor, 61 procent, uppger att deras lunchrast i snitt varar 30 minuter eller mindre. Männen däremot är inte alls lika blygsamma med lunchrasterna och endast 49 procen, sitter 30 minuter eller mindre till lunch. Den vanligast förekommande lunchrasten i Sverige, oberoende kön, varar mellan 21-30 minuter.

 

Lunchen förbättrar humöret

– Vad skillnaderna mellan män och kvinnors lunchvanor kan bero på är givetvis svårt att spekulera i. En orsak kan vara att kvinnor fortfarande tar ett större ansvar för hem och barn och drar ner på lunchrasten för att kunna gå tidigare och till exempel hämta barn från dagis. En återhämtande lunch ökar orken och förbättrar humöret efter jobbet, säger forskaren Maria Lennernäs, Akademin för Hälsa och arbetsliv på Högskolan i Gävle.

 

Bland männen svarar 51 procent av de tillfrågade att de tar mellan 31 och 60 minuter lunchrast i snitt per arbetsdag. Motsvarande siffra bland kvinnorna är 38 procent.

 

*1002 personer ingick i undersökningen.

 

Läs också:

Så fixar du lunchintervjun

Lunch beat har gett mig mycket glädje”

Så håller du dig pigg hela dagen