Så mycket kan unga offra – för ett jobb
18 Dec 2014 kl: 00:00

Så mycket kan unga offra – för ett jobb

I den nya rapporten ”Generation Jobb”, som tagits fram av Insight Intelligence, framgår det att fler än 8 av 10 unga vill ha ett tryggt, fast jobb med bra lön. Närmare hälften av de tillfrågade 18-30-åringarna kan tänka sig att arbeta övertid och på helger. Nästan 70 procent skulle kunna tänka sig att flytta för att få ett jobb, och 6 procent skulle rentav vara villiga att offra sin fysiska hälsa för ett.

Att unga skulle vara lata och bortskämda i yrkesmässiga frågor fastslås – med rapporten som underlag – vara en grov överdrift. Status är ingen prioritet när de söker jobb, utan det är alltså en grundläggande trygghet som eftersträvas.

Undersökningen har gjorts på uppdrag av bland annat TCO, vars samhällspolitiske chef Samuel Engblom kommenterar resultatet så här i en intervju med SvD.se:

– Ungdomsarbetslösheten beror inte på att unga är lata. Många unga har höga ambitioner, de vill jobba och ha stimulerade jobb där man utvecklas. De vill också ha trygghet och fasta anställningar. De är samtidigt även väldigt flexibla och är beredda att flytta exempelvis.