Så maxar du din praktik
14 Dec 2010 kl: 00:00

Så maxar du din praktik

Praktikskolans första två delar lärde dig om bra förberedelser och hur du glänser den första tiden. Men det är efter ett par veckor som du verkligen kan peta russinen ur kakan och få ut maximalt av din praktik.

1. Justera dina förväntningar
Fundera på dina inledande förväntningar och justera dem efter verkligheten. Kanske måste du ändra något för att dina förväntningar ska uppfyllas, eller så är det bättre att ändra dina förväntningar och därmed dina mål och dina strategier under praktiken nu när du har mer insikt.

2. Fortsättning?
Vill du ha ett jobb på praktikplatsen efteråt? Är svaret ja på den frågan är det dags att höra dig för om hur du i så fall ska gå till väga och vem som är bäst att prata med. Börja med att fråga din handledare. Är svaret däremot nej, fundera på hur du gör praktikperioden värdefull för din framtida karriär. Vilka skulle kunna bli framtida referenser? Finns det arbetsuppgifter som är mer relevanta för din framtida karriär, fråga om du kan få testa dem också?

3. Hitta en mentor
Att kunna rådfråga en mentor och få extra inblick i arbetslivet är både lyxigt och smart. Finns det någon på praktikplatsen som du skulle vilja ha som mentor? Det behöver inte vara för all framtid, men kanske ett halvår efter praktiken till att börja med. Men välj noga vem du kontaktar och ställ frågan med omsorg så har du lättare att få någon att ställa upp och en bättre grund att bygga på.

4. Kartlägg förebilder
Bli din egen karriärcoach och gör lite detektivarbete bland kollegorna. Finns det någon som jobbar med det du vill göra framöver eller någon du är nyfiken på? Intervjua den personen, de flesta gillar att prata om sig själva så länge som det inte tar för mycket tid. Fikapauser och lunchraster är perfekta tillfällen att fråga om hur de tagit sig dit de är idag.

5. Få rätt hjälp

Se till att förbereda dina frågor när du behöver hjälp med något. Försök tänka så långt som möjligt på egen hand, istället för att slänga ut en fråga så fort du undrar över något. Fråga din handledare/arbetsledare hur och när de helst svarar på dina frågor. Kanske passar det bäst att du samlar dina frågor och ställer dem en gång dagligen. Men sitter du fast helt i ditt jobb ska du såklart fråga direkt, men gör det lätt för dem att hjälpa dig.

6. Håll hela distansen ut
Det är lätt att lägga allt sitt krut i början och slacka lite mot slutet. Tänk på att sista intrycket är minst lika viktigt som det första. Även om plugg, andra jobb och privata grejer gör sig påminda så försök att hålla dem utanför arbetstid. Avslutar du snyggt har du både bra referenser för framtiden och så känns det bättre i magen.

7. Häng med rätt kollegor
Var öppen! Bra kontakter för framtiden kan finnas där du minst anar det. Men låt dig inte dras med av gnällpellar och surtanter som älskar att snacka skit. Visst kan det vara intressant att lyssna när de går loss om chefer och andra kollegor eller ligister på tunnelbanan. Som praktikant är det dock bäst att hålla dig till lyssnandet och låt inte deras negativa attityd hindra dig i ditt kontaktskapande eller bli en energitjuv.

8. Slasktratta med omsorg
På en arbetsplats finns det alltid saker som folk inte har tid att göra. Dessa kan vara en guldgruva för dig att testa dina vingar. Det kan vara både roliga och tråkiga saker, alltifrån källarstädning till att gå på evenemang och representera företaget. En praktikant kan snabbt göra sig oumbärlig genom att ta på sig dessa uppgifter. Ta dock hjälp av din handledare så att dessa uppgifter inte tar hela din tid, om du inte tycker att de uppgifterna är utvecklande vill säga.

9. Kontakters kontakter
Ett bra nätverk är en smart väg ut i arbetslivet. Berätta om dina mål, ambitioner och problem för dina kollegor. Kanske känner de någon som kan hjälpa dig. Något som känns onåbart för dig, kan vara vardagsmat för en annan. Eller för deras granne, släkting eller före detta kollega.

10. Byta praktikplats?
Har du ansträngt dig till tusen, men praktikplatsen är ändå värdelös? Var inte rädd för att byta. Det vinner både du och framtida praktikanter på i längden. Se till att sköta det snyggt. Berätta först för din handledare eller den du arbetar närmst och rådfråga dem hur du ska kommunicera detta till övriga kollegor.