Så märker du om kollegan ogillar dig
26 Jun 2015 kl: 00:00

Så märker du om kollegan ogillar dig

Som ny på jobbet kan det vara en bra idé att spetsa öronen för att ta reda på vilka kollegor som verkar vara benägna att baktala andra. Risken är nämligen stor att dessa personer kommer snacka skit om dig också. Var vaksam och välj bort dessa ur din nya umgängeskrets.

Det råder relationsexperten Charlotte Sander, som hjälper oss att identifiera fler viktiga signaler på ogillande på arbetsplatsen.

Läs också: Så skapar du en bra relation med din chef.

Hur märker jag att kollegan ogillar mig?
– Det finns flera sätt att ta reda på detta. Det kan handla om någon form av exkluderande beteende, till exempel att kollegan inte låter dig få reda på nyheter, eller markerar sitt ogillande genom att vara extra trevlig mot andra så att du märker det. Ett annat tydligt tecken på ogillande är att personen tystnar så fort du kommer in i rummet. Om du, som jag, är uppmärksam på andras beteende kan du känna hur luften i rummet blir tjock och att du nästan kan ta på obehaget som uppstår.

Vad kan jag göra åt problemet?
– Problemet får absolut inte ligga och gro för länge – det gör bara saken värre. Men innan du tar upp det med din chef behöver du rannsaka dig själv och försöka komma fram till om det finns störande moment i ditt eget beteende som personen kan hänga upp sig på. Är du för rättfram, för duktig eller har för många idéer? Det landar inte alltid väl hos alla.

Vilka är de vanligaste orsakerna till ogillande och konflikt på jobbet?
– Jag tror att de vanligaste orsakerna för ogillande och konflikt på jobbet handlar om rädsla för att någon ska vara duktigare eller ”bättre”, och att det riskerar att avslöja egna brister. Jag har jobbat länge med sociala företag där människor stått utanför arbetsmarknaden länge. På sådana arbetsplatser kan rädslan för att framstå som sämre vara extra påtaglig och i värsta fall resultera i tråkigheter som mobbning, lögner och uteslutande.

Vad har min chef för ansvar i frågan?
– Först och främst måste chefen göras medveten om problemet, om denne inte redan är det. Ett öppet sinne och en förmåga att tackla konflikter är sedan nödvändigt för att chefen ska kunna handskas med problemet på rätt sätt. Ett bra sätt att mota konflikter på jobbet är att bjuda in någon som föreläser om och lär ut konflikthantering. Det gör alla mer medvetna om kulturen på arbetsplatsen.