Så lyfter mentorn din karriär
15 Okt 2014 kl: 00:00

Så lyfter mentorn din karriär

För arbetsgivare som vill locka till sig morgondagens talanger har ledarskap blivit en allt viktigare fråga. Unga akademiker lockas inte längre till arbetsgivare som styrs av ett auktoritärt ledarskap där cheferna står ensamma bakom rodret. För att vara en framgångsrik arbetsgivare gäller det att bygga ett ­ledarskap där cheferna får med sig hela teamet på vägen.

Att lyfta blicken och se helheten är en utmaning oavsett om du är ledare eller inte och vad är väl då bättre än att få input från en utomstående som kan komma med nya infallsvinklar och bidra med sina egna erfarenheter? Som mentor kan du hjälpa någon annan samtidigt som du får nya perspektiv, och som adept kan du få det stöd som behövs för att ta nästa kliv i karriären. En klassisk win-win-situation.

Johan Belfrage, 29 år, är ett bevis på hur mentor­skap kan lyfta karriären. Han arbetar i dag som affärsutvecklare på försvars- och säkerhetsföretaget Saab i Stockholm och sedan han träffade sin mentor Lena Ahlström, genom Novare och Veckans Affärers mentorsprogram, har han både hunnit byta jobb inom företaget och breddat sin kommunikationsstil.

– Att ha en mentor är väldigt givande, dels som ett bollplank men också för att få nya perspektiv på små problem som kan dyka upp. Det är skönt att diskutera frågor med någon som är i en helt annan bransch, då föds ofta kreativa lösningar. Dessutom är det tryggt att ha en person nära till hands som man bara kan ”prata jobb” med om man vill, säger Johan.

Konkreta drivkrafter

Innan Johan började sitt mentorprogram fick han berätta vad han ville få ut av det. Två av egenskaperna Johan ville utveckla var kommunikation och ledarskap. Han blev då sammankopplad med Swedbanks före detta vice vd som också har varit ledarutvecklare på SAS, Lena Ahlström. I dag driver Lena det egna företaget Ledarstudion som arbetar med att förvandla företagsledare till bättre talare, något som passade Johan perfekt. Lena började själv sin karriär som påklädare på Stockholms stadsteater. Där insåg hon att alla människor behöver stöd i sina yrkesroller oavsett om de är ledare eller inte.

– Omtanke är en av mina starkaste drivkrafter, så för mig är det viktigt att hjälpa en person att få syn på sig själv och förstå vad de ska pröva för att lösa sina utmaningar, säger Lena som under de senaste åren, helt ideellt, har varit mentor åt många adepter.

– För att ett mentorskap ska ge något måste det vara ömsesidigt. Därför är det viktigt att mentor och adept klickar och att man kan vara öppna mot varandra, att båda parter är trygga med att allt som sägs under mötet är konfidentiellt. När jag träffar min adept är jag ett bollplank, jag ger inga råd utan kan istället ge nya perspektiv utifrån mina erfarenheter.

Johan vill utveckla sitt ledarskap och bli en bättre talare, två områden som är viktiga i arbetet som affärsutvecklare, men också nycklar för resten av karriären och utanför arbetet. När frågor uppstått har Johan med hjälp av mentorsträffar, hemuppgifter och telefonsamtal kommit en bra bit på vägen.

– Att ha en mentor har verkligen hjälpt mig att konkretisera och bättre förstå mina drivkrafter; ärlighet och empati, som i sin tur har genererat massor av ny energi i mitt arbete nu när jag förstår mig själv bättre. Jag har också breddat min kommunikationsstil med Lenas hjälp. Dels när det gäller att prata inför folk men också mitt personliga uttryck. En bra mentor ser behovet och guidar en rätt, säger Johan.

Våga fråga

Men hur gör man för att hitta rätt mentor? Sanningen är att det inte finns några rätt eller fel. Det viktiga är att det är en person som du känner förtroende för, inspireras av eller beundrar och som kan agera vägvisare när du känner dig vilsen. Kanske finns det ett mentorprogram hos din arbetsgivare eller ett externt nätverk du kan gå med i. Om inte, ställ frågan till någon du är intresserad av.

– Fundera på vem som är din drömmentor och fråga om den personen kan tänka sig att bli din mentor. Det värsta som kan hända är att du får ett nej, säger Johan och Lena håller med:

– Var inte rädd för att sikta högt och fråga en person du ser upp till. Har du tur säger personen ja! Jag har arbetat i affärsvärlden i många år, men som mentor lär jag mig hela tiden nya saker av mina adepter, dessutom ökar min förmåga att förstå en yngre målgrupp.