Så löser du valet av fel utbildning
26 Maj 2014 kl: 00:00

Så löser du valet av fel utbildning

Att välja utbildning är inte helt lätt och när katalogerna från universitet och högskolor är telefonbokstjocka gör det inte saken enklare. När du tror att du hittat den perfekta utbildningen hör du kanske talas om en ny som är mycket mer intressant. Har du väl kommit förbi både val och antagning kan det visa sig att utbildningen är en helt annan i verkligheten än på pappret.

Hitta felet

Börja med att identifiera vad det är som känns fel. Har du inte hittat någon som verkar vettig i din klass, trivs du inte riktigt med boendet eller håller inte utbildningen vad den lovade? När du börjar plugga är det mycket nytt på en och samma gång och allt kan kännas lite jobbigt, ibland är allt som krävs lite tid. Det betyder så klart inte att du ska underskatta din magkänsla, huvudsaken är att du tänker efter en extra gång och känner dig helt säker på beslutet du ska ta.

Byta?

Så, hur gör du då när du har rannsakat dig själv och fortfarande känner att du har hamnat fel? Beroende på hur långt in på terminen du är finns det olika sätt att lösa problemet på. Har du bara gått några veckor finns det kanske möjlighet att hoppa på något annat genom en sen anmälan. Har du kommit på att du vill byta inriktning inom programmet kan även det vara en lätt sak att lösa. Oavsett om du vill göra en mindre justering, göra en helomvändning eller hoppa av helt bör du kontakta studievägledaren på din institution. Det finns många sätt att lösa ett byte på och studievägledarna har koll på om du kan tillgodoräkna dig dina poäng i någon annan utbildning eller vilka utbildningar som tar emot sen anmälan.

Slappna av

Efter ett snack med studievägledaren känner du dig förhoppningsvis klokare och lugnare. Kanske är det inte rätt tid för dig att plugga just nu, det är kanske inte heller sista gången du byter riktning. Det är som sagt inte det lättaste att hitta sin grej och det som är fel nu kanske blir rätt senare? Du har god tid på dig att plugga och det är faktiskt inte hela världen om du skulle hamna fel!

Ps. Kom ihåg att anmäla alla ändringar till Csn så slipper du få tråkiga skulder i onödan. Ds.

Datum: 2013-09-18