”Så lär du dig kollegornas namn”
29 Sep 2014 kl: 00:00

”Så lär du dig kollegornas namn”

Minnet styrs från olika delar av hjärnan men det är främst tinningloberna som har ett finger med i spelet när det gäller att lära nytt och komma ihåg saker. Är du ny på jobbet, överöst med mycket arbete och stressad är det lätt att uppmärksamheten sviker och du får svårare att komma ihåg allt nytt.

Jonas von Essen har en världsmästartitel i minne och har en del verktyg att dela med sig av. På den nya på arbetsplatsen är det viktigt att fort komma in i gemenskapen och Jonas poängterar vikten av att börja med att lära sig allas namn.

– Försök lära dig namnet på dina kollegor direkt. Det är en enkel självförtroende-boost att kunna arbetskamraternas namn eftersom tilltalet då inte behöver bli ”du”. Det underlättar att snabbare bli en i gänget.

– Det är till exempel bra om man kan associera och projicera saker man skall komma ihåg som bilder, tillägger han.

Möter du en ny kollega kan du till exempel passa på att fråga om vad personen sysslar med på fritiden. På så vis kan du länka namn och bild. Till exempel kanske din kollega Lisa håller på med ridning. Nästa gång du träffar Lisa kommer du förmodligen att få upp en bild av en häst i huvudet och vips hoppar hennes namn upp.

Ytterligare en bildminnestaktik är att tänka dig att du går omkring i ditt hus och knyter information till en fysisk plats i huset medan du går igenom det. Nu projiceras uppgifterna till bilder och blir lättare för hjärnan att komma ihåg.

Men har du fullt upp med nya arbetsuppgifter så är det förstås svårt att komma ihåg inte bara vad som ska göras – utan även hur.

– Stoppa in uppgifterna i en kronologisk sekvens och lägg kopplingar dessa saker emellan. Du kan också prova att gruppera sakerna du skall göra så blir de mycket lättare att komma ihåg, tipsar Jonas von Essen.

Finns det till exempel vissa arbetsuppgifter, som har en stor gemensam nämnare som du kan lägga under samma rubrik i minnesbanken?Han råder också att inte skjuta upp inlärningen, det gäller att vara uppmärksam och anstränga dig redan från början att försöka minnas saker.

– Sätt det i system, du behöver inte skriva upp allt på post-it lappar.