23 Jun 2008 kl: 00:00

Så kopplar du av på semestern

______________________________

Planera planera och planera

Tidsplanera och ha framförhållning så slipper du gasa i 190 för att hinna med lite ledighet. Se över höstens kalender och boka in mycket tid till egen administration tills du kommer tillbaka från semestern. Mejlskörden brukar ofta vara ganska god efter några veckors frånvaro från kontoret.

Bestäm när du kan vara nåbar

Planera in och informera dina kollegor om vilka tider du kan vara nåbar under semestern. Exempelvis specifika tillfällen när du slår på din mobil och checkar din mejl. En del mår bra av att koppla bort allt, andra blir bara stressade över att inte veta vad som händer. Välj det som känns mest rätt för dig.

Motionera mera

Landa inte på sofflocket under semestern. Nu har du all tid i världen att få in sunda vanor i vardagen. Starta dagen med en löprunda i naturen och träna yoga på gymmet. Satsa på en äventyrssemester med vandring i Pyrenéerna eller ta en paddeltur i den svenska Skärgården. Nya miljöer och motion är ett par av de bästa medicinerna mot stress.

Sov som solen

Många semesterfirare lägger huvudet på kudden när solen tittar fram. Skjut inte på dygnet, vi är gjorda för att sova på natten. Sömn och en riktig dygnsrytm är viktigt för den som vill stressa ner.

Ha rimliga förväntningar

Ha rimliga förväntningar på att pricka in solen och en perfekt semester. Det viktigaste är att du kan koppla av. Se till att ha lite marginal mellan aktiviteter, ibland är det bra att vakna upp och inte veta vad som ska hända under dagen. Du kan inte hinna med allt som vardagen inte ger tid till.

Träna avslappning i vardagen

Tro inte att semestern ska sköta all avkoppling efter en hektisk tid på jobbet, återhämtning måste även finnas i vardagen. Lär dig en avslappningsmetod och använd den i vardagen, ta promenader och se till att vara ute mycket i naturen. Stresshantering är ett viktigt kompetensområde för alla. Om du har svårt att ändra beteende, tveka inte att söka hjälp!