Så kommer du undan cv-lögnen
9 Sep 2014 kl: 00:00

Så kommer du undan cv-lögnen

Att överdriva, eller till och med ljuga, i ditt cv kanske kan kännas som ett smart sätt att få rekryterarna att se dig och kanske har du både kollegor och vänner som har gjort just detta. Men Shortcuts rekryteringsexpert Marcus Davidsson, konsultchef på Amendo, råder ingen att dra till med lögner i sin jobbansökan eftersom det kan slå tillbaka på helt fel sätt.

– Generellt sätt är det ingenting jag rekommenderar någon att göra.

”En erfaren och kunnig rekryterare kommer snabbt att kunna sticka hål på ditt cv och då har du förmodligen reducerat dina chanser till anställning markant.”

Om du trots allt lyckas hålla undan sanningen under intervjun och du kniper jobbet kan det innebära problem när du väl är på plats.

– Skulle din vita lögn överleva även det blir det tufft när du väl på plats hos uppdragsgivaren tillfrågas om att skapa en pivåtabell i Excel, ta ett kundsamtal på finska, omstrukturera en grupps arbetsuppgifter eller vad det nu kan tänkas vara.

Marcus Davidssons tips är skapa ett så tydligt cv som möjligt istället för att ta till överdrifter.

– Försök få fram vad du har i din bakgrund som gör att just du har en bra plattform att stå på inför den rollen du sökt. Saknar du direkt eller relevant erfarenhet kanske du har ett brinnande intresse, en kompis som arbetar i branschen eller något annat som gör att du verkligen skulle klara av tjänsten på ett bra sätt.