Så kniper du traineeplatsen
3 Dec 2013 kl: 00:00

Så kniper du traineeplatsen

Traineeprogram är ett vinnande koncept för en arbetsgivare som vill attrahera de allra främsta talangerna. År efter år ökar programmen i popularitet bland Sveriges studenter. Och bland de cirka 700 toppstudenter som ingår i talangnätverket Nova 100 önskar närmare hälften börja sin karriär som trainee.

– En fördel med att vara trainee är att det ofta skapas starka band mellan traineer som kommer till nytta för dem framöver. Samtidigt kan man lite fräckt säga att den som väljer traineevägen egentligen inte väljer alls. Många traineeprogram ger dig möjlighet att jobba inom olika delar av organisationen, testa på flera tjänster och projekt, vilket gör att man som talang kan skjuta på beslutet om vad man vill göra ”när man blir stor”, säger Hanna Jüllig, Talent Network Consultant på företaget Nova som jobbar med talangnätverk och traineerekrytering.

För den som är intresserad av att söka ett traineeprogram finns några saker att tänka på. Viktigast är att prata med de som är eller har varit inblandade i traineeprogrammet du är intresserad av, berättar Hanna.

– Se även till att få träffa den person som kommer att vara ansvarig för dig, din närmaste chef. En modig chef som vågar lyfta dig som trainee och som vågar ge dig positiv feedback inför andra, liksom se till att du når din fulla potential, är troligtvis den absolut bästa biljetten till en fantastisk karriär.

Glöm inte heller bort att intervjun börjar redan i receptionen, så var glad och trevlig mot alla. Kom i tid. Lyssna. Och visa upp vem du är som person.

– I slutändan ska du och personen på andra sidan bordet gilla varandra för att du ska få jobbet. Våga lyfta upp dina personliga egenskaper och vad du har åstadkommit och är stolt över. Såklart ska du få en känsla av vad företaget kan erbjuda dig, men glöm inte bort att du ska erbjuda företaget lika mycket tillbaka. När väl traineeplatsen är din ska du se till att göra dig synlig. Fråga hur saker fungerar, kom ihåg svaren och se till att använda dem vid senare tillfälle, det visar att du är uppmärksam och snabblärd. Hör också efter om du kan hjälpa till med ett sidoprojekt, kanske löparklubben eller liknande. Att småsnacka vid kaffemaskinen skapar faktiskt bland de bästa informella relationerna och kontakterna.

Hannas 5 bästa tips för att landa traineeplatsen

1. Lyft fram vad det är som gör dig speciell och intressant som person. Vad är du mest stolt över och vad intresserar dig? Se till att bli ihågkommen för din framgång och för ditt intresse.

2. Våga ta personlig kontakt, bjud kontaktpersonen på företaget på lunch eller en kaffe!

3. Använd ditt nätverk, känner du någon som kan rekommendera dig direkt till den ansvarige på företaget?

4. Visa på resultat; lyft fram dina prestationer och var stolt över dem!

5. Glöm inte vad du kan bidra med till bolaget. Jag vet inte hur många cv:n jag har läst där flera rader handlar om vad den arbetssökande vill ha ut av sin nästkommande anställning. Självklart ska du få ut något av ditt nästa jobb, men det är kanske inte vad ditt cv ska handla om.