1 Mar 2008 kl: 00:00

Så klarar du jobbpressen

1. Varva ner

De flesta internetbanker har som mest trafik mellan klockan 21 och 22, men att ägna sena kvällar åt sin privatekonomi är inte rätt sätt att varva ner. Bestäm dig för att ha åtminstone några ”orosfria” timmar varje kväll, då du bara tar det lugnt och samlar energi.

2. Stäng av mobilen

Du behöver inte alltid vara nåbar. Meddela kollegor och kunder att dina telefontider sträcker sig mellan klockan 8 och 18, och att du därefter bara kan nås i nödfall. Ett annat knep är att helt enkelt stänga av mobilen när du kommer hem och att inte kolla mejlen på kvällarna.

3. Prioritera din tid

Överboka inte din kalender, utan lämna tid för oförutsedda händelser. En bra taktik är att endast boka in 60 procent av arbetstiden och lämna 40 procent tom. Boka inte in kvällar och helger, du behöver den tiden till återhämtning. 

4. Skaffa inflytande över ditt arbete

Alla undersökningar är samstämmiga – det bästa sättet att minska pressen är ökat inflytande och kontroll över det egna arbetet. Prata med din chef om hur du kan få ökad makt över ditt jobb och på så sätt bli mer stresstålig.

5. Lyssna på din kropp

Jobba gärna mycket och intensivt – se bara till att lyssna på kroppens signaler. Nästan alla som blir utbrända har under en lång period fått varningssignaler från både kropp och själ, men ignorerat dem. 

6. Tappa inte kontakten med vänner och bekanta

När du är pressad ligger det nära till hands att försaka kontakten med vänner och bekanta – gör inte det! Genom umgänget med vänner får du ny energi och hjälp med att se på din situation utifrån. 

7. Skippa drömmen om det perfekta livet

Pressen i dagens samhälle hänger ihop med en strävan efter det perfekta livet. Vi vill vara snygga, hälsosamma, sociala, framgångsrika, ha en vacker familj, många statussymboler och ett stort hus. När vi inte lever upp till våra egna förväntningar leder det till stress och depression. Insikten om att man inte kan få allt är smärtsam – men leder i längden till ökat välbefinnande.

8. Skär inte ner på sömnen

När dygnet inte räcker till är det lätt att skära ner på antalet sömntimmar. Det kan leda till en ond cirkel – du blir ännu tröttare, får svårare att ta itu med dina arbetsuppgifter, vilket i sin tur leder till ännu mer press och stress. 

9. Dra ner på kaffet

Nästan alla behöver kaffe för att ta sig igenom arbetsdagen och 32 procent av oss dricker mellan fyra och åtta koppar kaffe per dygn. Koffeinet stimulerar transmittorer i hjärnan som producerar adrenalin, vilket ger ökad pigghet. Nackdelen är att energikicken bara varar en kort stund. Efter ett tag blir vi ännu tröttare än tidigare, eftersom kaffet torkar ut, stressar kroppen och gör det svårare att varva ner på kvällen.

10. Se över din arbetsmiljö

Kontorslandskap kan vara en stressfaktor. Prova att använda öronproppar, lyssna på klassisk musik i hörlurar eller skaffa en vikskärm. Prata även igenom med dina kollegor om vilka förhållningsregler som gäller för att ni ska kunna skapa en rofylld miljö.