Så klarar du första tiden på nya jobbet
21 Aug 2014 kl: 00:00

Så klarar du första tiden på nya jobbet

Hälsa på alla.
Lika enkelt som det låter, lika jobbigt kan det kännas. Men säg hej till samtliga kollegor, presentera dig, och försök att komma ihåg så många namn som möjligt och vilka arbetsuppgifter som tillhör vem. Anteckna i mobilen om det är någon du verkligen behöver komma ihåg. Om du låter bli att säga hej kan du uppfattas som onödigt dryg. Knappast ett vinnande koncept i längden.

Luncha.
Om du har matlåda med dig första dagen och alla andra ska ut och äta, lämna lådan i kylen och följ med ut. Vardagsekonomin från bli en senare fråga. Lunchen är ett utmärkt tillfälle att lära känna kollegor, liksom att få all informell information som du kan behöva framöver.

Din högsta prio under den här tiden är att bli en del av arbetsplatsen.

Inse att det inte förväntas underverk.
Du kanske känner dig värdelös när du inte genomför banbrytande strategier eller mastodont-tunga projekt under din första dag. Sluta med det. Slappna av. Din tid kommer. De första dagarna, innan du kommit in i dina arbetsuppgifter, är lika obekväma för alla. Men se självklart till att göra det jobb du kan så bra som möjligt, det är inte läge att ligga på latsidan.

Bli kompis med helpdesken.
Här har vi avdelningen som kan innebära himmel eller helvete för en nyanställd. Passerkort, datorer, lösenord, ja allt som har med teknik att göra passerar genom detta digitala hjärta. Smöra inte, men visa uppskattning när saker och ting fungerar som de ska. Det är nämligen inte alltid en självklarhet första tiden på en ny arbetsplats.

Ta en kaffe eller te även om du inte är sugen.
Det är vid kaffeautomaten det informella limmet som binder ihop en arbetsplats finns. Självklart ska du inte hänga där hela din första dag, det kan lätt ge fel intryck, men se till att göra dina kollegor sällskap när de går dit.

Ha kul.
Njut av att vara gröngölingen. Njut av att du inte riktigt vet hur dagarna ser ut än. Njut av att vara nyfiken på dina kollegor. Och njut av uppmärksamheten du får. Snart är du lika erfaren som alla andra, så ta vara på det där pirret i magen så länge du kan!