21 Nov 2011 kl: 00:00

Så klarar du distansarbetet

Att göra en del av arbetsuppgifterna på distans – hemma eller till exempel på ett café – kan göra underverk för både kreativiteten och produktiviteten. Men innan du packar jobbväskan och säger farväl till kollegorna på kontoret kan det vara värt att fundera igenom ett par saker, för att maximera chanserna att lyckas:

 

1. Lär känna dig själv

Fundera över vilka gränser du vill dra mellan arbete och privatliv, och hur mycket flexibilitet du mår bra av. Skulle det passa dig att bryta upp dagen i fler arbetspass, där fritidsintressen eller praktiska sysslor kan varvas med jobbet?

 

2. Förutse eventuella konflikter

Diskutera igenom det som kan bli potentiella konflikthärdar med kollegorna, till exempel mötestider. Se till att de extrauppgifter som tenderar att droppa in i arbetsvardagen inte bara landar i knät på de som är på kontoret, utan även fördelas till dig som arbetar på distans.

 

3. Gå igenom dina arbetsuppgifter

Fundera över distansarbetets paradox: att det kunskapsarbete som lämpar sig bäst för distansarbete samtidigt ofta är beroende av samarbete och social interaktion. Vilka uppgifter måste du bolla med kollegorna och vilka kan du med fördel arbeta med hemifrån?

 

4. Visa vad du har presterat

Våga tro på dig själv. Du kommer att få en massa arbete gjort även utan att ha chefen hängande över axeln. Ser han eller hon inte vilket resultat ditt arbete ger får du se till att visa det när du kommer in till kontoret.

 

 

LÄS MER:

 

Så behåller du motivationen

Inga kollegor att bolla med. Hur ska den ensamma egenföretagaren hålla motivationen uppe?

» Shortcuts expert ger sina bästa tips


 

 

Sugen på utlandsjobb? Flytta hit!

Känner du för att flytta utomlands utan att veta vart du ska ta vägen?

» Ta rada på vilka platser i världen som passar dig