Så kickstartar du höstens studier
6 Okt 2015 kl: 00:00

Så kickstartar du höstens studier

Efter en minst sagt svalkande sommar börjar höstlöven samlas på gator och torg. Något som i sin tur betyder terminsstart, nya bekantskaper och prestationer. Vi har träffat karriärcoachen Astrid Gauffin för att ta reda på hur man på bästa sätt kickar igång höstens studier.

Vill du verka smart? Skippa de svåra orden!

– Oavsett om det handlar om en ny arbetsplats eller en ny skola, så är det viktigt att börja med att läsa av situationen. Det kan handla om allt ifrån vilken klädkod som gäller till vilken plats man bör hänga på under rasterna. Det säger sig självt att man som ny hamnar långt ner i hierarkin, därför är det smart att vara lite avvaktande i början, säger hon.

”Det kan vara värt att skippa lunchlådan en dag för att följa med ut och äta lunch, även om det för dagen svider till i plånboken”

– Det viktigaste är att nätverka, vara hjälpsam och trevlig. Om någon kommer sent, erbjud personen att få kopiera dina föreläsningsanteckningar. Det skapar bra karriär-karma inför framtiden.

Läs också: Två svenska högskolor bland världens bästa.

Många små handlingar tillsammans kan skapa ett stort intryck. Enkla saker, så som att lyssna mer än du talar, visa intresse för dina kurs­kamrater och vara flexibel. Försök att ta emot nya utmaningar med öppna armar, även om det kan verka främmande och ovant.

– Något så enkelt som att hälsa på dina kurskamrater med ett leende kan göra skillnad. Höj blicken, hälsa och fråga om det finns något du kan hjälpa till med. Se också till att befinna dig där de andra är och haka på aktiviteter. Det kan vara värt att skippa lunchlådan en dag för att följa med ut och äta lunch, även om det för dagen svider till i studentplånboken, säger Astrid och fortsätter:

– Och glöm inte – nästa år är det någon annan som är ny. Försök då minnas hur du hade det, välkomna hen med öppna armar och visa dig intresserad av just den personen.

Astrid tipsar – så förbereder du dig som ny i skolan

1. Var nyfiken. Att vara frågvis, nyfiken och glad kommer ge dig otroligt mycket tillbaka.

2. Hälsa runt. Se till att få kontakt med dina klasskompisar, fråga hur deras ­sommar har varit och framför allt lyssna på hur de har haft det innan du börjar prata om hur du själv har haft det. Även om det inte är superintressant – lyssna.

3. Kolla var alla samlas. Finns det något fikaställe? Kolla in de utrymmen där folk samlas och se till att vara synlig där, även om du själv kanske inte är någon kaffedrickare eller en typisk fikaperson.

4. Var aktiv under före­läsningar. Ställ mycket frågor och haka på om du tycker att någon annan säger något bra. Förstärk och häng på resonemanget utan att verka inställsam.

5. Var hjälpsam. Har någon gjort sig illa ­eller verkar deppig? Öppna din empati och var en medmänniska, det kommer komma tillbaka till dig senare.

6. Kolla in aktiviteter. Se om det är någonting du tycker verkar kul. Det kan vara allt ifrån filmklubben, yogaklassen, fredags­ölen till konst­föreningen. Se till att vara där eller kanske till och med starta en egen aktivitet att bjuda in till?

Så lär du dig kursarnas namn

vonessen2

Foto: Christian Gustavsson.

Ett annat bra sätt att snabbt bli en i gänget är att lära dig alla kurskamraters namn. Minnesmästaren ­Jonas von Essen delar med sig av några knep:

”Vad gör du på fritiden?”-knepet:

Det är alltid smart att försöka associera och projicera saker man ska komma ihåg som bilder. Möter du en ny person kan du till exempel passa på att fråga vad personen sysslar med på fritiden. På så vis kan du länka namn och bild. Till exempel kanske din kursare Lisa håller på med ridning. Nästa gång du träffar Lisa kommer du förmodligen att få upp en bild av en häst i huvudet och vips hoppar hennes namn upp.

Utseendeknepet:

Ett annat sätt att försöka associera en person med en bild är att välja ut något hos personen som du kan associera med namnet. Om personen till exempel heter Bob tänker du kanske på barnprogrammet Svampbob Fyrkant. Då kan du tänka på att personens ansiktsform är lite fyrkantig. Nästa gång du ser Bob kommer du att minnas hans namn eftersom du känner igen ansiktsformen och kan associera det till namnet.

Använd minnet:

Många som oroar sig för att de minns dåligt är egentligen tankspridda. Om du inte tänker på var du lägger dina nycklar kan du inte heller minnas var de är. Samma sak gäller med personers namn. Försök verkligen att lägga allas namn på minnet i stället för att utgå ifrån att det är omöjligt. Du kommer förmodligen att överraska dig själv med hur många du minns!