Så kämpade han till sig traineejobbet
18 Jan 2012 kl: 00:00

Så kämpade han till sig traineejobbet

Christian Gröndahl visste inte mycket om läkemedelsbranschen innan han började på Astra zeneca. Men ett trainee-program som lockade med produktion, logistik och ledarskapsutbildning kunde han inte motstå. Det visade sig dock att Christian skulle få kämpa för sin plats.

Vad var det som hände egentligen?
– Efter den första intervjun fick jag ett negativt besked. Jag blev väldigt besviken så efter ett tag ringde jag upp dem och berättade hur gärna jag ville ha jobbet. De sa nej ännu en gång. Men efter en vecka blev jag uppringd och erbjuden ytterligare en intervju. Att jag inte gav mig är en av de bästa grejerna jag har gjort. Nu sitter jag ju här!

Vad gör du som trainee?

– Jag roterar inom företagets Sweden operations-avdelning för att få en överblick av verksamheten. Jag är bland annat med vid tillverkningen av läkemedel och distribueringen av de färdiga produkterna. Nästa år ska jag jobba utomlands i sex månader innan det är dags att göra ett projektarbete här hemma.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Att jag får se olika delar av företaget och träffa mycket folk. Att vara trainee ger mig unika möjligheter och hjälper mig att skapa ett brett nätverk. Dessutom är Astra zeneca ett globalt företag och jag har kontakt med trainees över hela världen. Och att få vara en del av det maskineri som försörjer hela världen med mediciner känns givetvis väldigt bra.

Och vad är tråkigast?
– Branschen är långsam. Det är mycket pappershantering hos myndigheter, så det går inte jättefort att förändra saker. Det handlar såklart om patientsäkerhet och det är viktigt för företaget, men ur mitt perspektiv kan det upplevas som en tröghet.

Hur mycket har du i lön?
– Så mycket som Sveriges ingenjörer rekommenderar att en civilingenjör ska ha i ingångslön, alltså drygt 28 000 kronor i månaden.

Vad gör du när du är färdig som trainee?
– Jag vill stanna kvar på Astra zeneca operations, men vilken roll jag vill ha kan jag inte svara på nu.