Så hittar du jobblusten – Tony Irvings bästa tips
6 Apr 2016 kl: 00:00

Så hittar du jobblusten – Tony Irvings bästa tips

Tony Irving är tävlingsdansaren som blev danspedagog och senare tv-kändis, författare och föredragshållare. Lusten att dansa är det som hela tiden drivit honom framåt och gett honom nya möjligheter i livet.

Att försöka hitta lusten och passionen är ingen­ting som han någonsin har behövt göra. Dessa känslor har präglat hans liv sedan barnsben. Men visst, även Tony har dagar då energin inte är på topp. Här ger han sin syn på lust och hur han hittar den i sitt arbete.

Vad är det roligaste med ditt arbete?
– Dansen har varit mitt liv i 40 år och mitt arbete i 25 av dem. Även om jag numera syns i tv, är det som dansare och pedagog jag fått se världen och även kom att bosätta mig i Sverige. Dansen har under åren öppnat dörrar och vidgat mina arbetsområden till tv, underhållning och böcker. Att dansa ger mig fortfarande en lyckokänsla och jag älskar att undervisa lust, jobba, passion, tony irving, dans, jobba, arbeteäven fast jag inte gör det lika ofta som tidigare. Framför allt har dansen gett mig otroliga möjligheter, som jag har sett till att ta tillvara.

Vad är lust för dig?
– Det är en känsla jag inte kan styra. När lusten väcks är det som om en autopilot går igång, jag får tunnelseende och idén är i fokus. Familj, vänner, lediga dagar, ja, allt annat utom det lustfyllda projektet hamnar i skuggan. Men förväxla inte det här med målmedvetenhet, för det är något kalkylerat. Lusten däremot är en känsla som inte kan stoppas.

Har du något råd till den som inte ­känner sig stimulerad och lustfylld
på sin arbetsplats?
– Alla kan ha en dålig dag men det är viktigt att se till att det inte blir en vana. Jag vet att man brukar säga ”fel person på fel plats” men det tycker jag är ett utomordentligt dumt uttryck. Det finns nämligen inga människor som är fel – däremot finns det ”rätt person men på fel plats”. Det kan hända alla att man hamnar på en plats där man inte kommer till sin rätt, men då är det ditt eget ansvar att leta dig vidare och hitta motivationen igen. Jag är övertygad om att det finns en plats för alla där man kan känna både lust och glädje. Det tar bara olika lång tid att hitta den.

Vad gör du för att ladda om efter ett nederlag?
– När en motgång kommer, och då menar jag en stor sådan, försöker jag ta mitt ansvar och sopa ihop spillrorna, innan jag kraschar. För det är vad jag gör. Luften går ur mig och det uppstår en tomhet. Jag drar mig undan, nästan som en björn som går i ide. Kroppen får återhämta sig medan hjärnan smälter det som hänt. Jag samlar kraft och accepterar för att sedan förlåta och gå vidare. Att bli bitter ligger inte för mig. Min längtan att utforska livets möjligheter är för stark!

Hur ger man feedback utan att döda lusten?
– Utgångspunkten för feedback måste alltid vara att den man vänder sig till ska få chans att utvecklas och bli bättre. Det jag säger ska inspirera och hjälpa samtidigt som kritiken förmedlas. Det viktigaste är dock att prata om hur man kan göra bättre och gå vidare, istället för att fokusera på det som gått fel. Som ledare kan man faktiskt fungera som en källa till lust och inspiration. Om jag har en positiv och lustfylld inställning så smittar den av sig på omgivningen.

Här är Tonys tips för att få energi och lust:

→ Tänk på att alla du arbetar med är energi- och kunskapskällor. Se till att ta tillvara dem.
→ För att orka ge och ta emot energi är det bra att vara personlig men aldrig privat på jobbet.
→ Identifiera när du känner lust. När du vet vad du tycker om att göra, se då till att göra detta regel­bundet. Det kommer att ge energi både till arbetet och fritiden.
→ Kom ihåg att du har valt ditt arbete och inte tvärtom.
→ Det finns inget värre än rätt ­person på fel plats – trivs du inte där du är, sök dig vidare

Intervjun publicerades för första gången i Shortcut 6 augusti 2012.